Wat is griesmeel?
Wat is Griesmeel?
Griesmeel zijn de grovere deeltjes van het meellichaam die ontstaan tijdens het malen. Deze deeltjes hebben afmetingen tussen circa 0,3 en 1 millimeter en worden gezeefd uit het meel. Het wordt apart verkocht als “griesmeel”. Hoewel griesmeel van verschillende graansoorten kan worden gemaakt, zoals tarwe, durumtarwe en mais, zijn deze drie de meest gebruikelijke.
Griesmeel is een minder gewenst bijproduct bij het malen van graan, maar het is een veelzijdig ingrediënt dat wordt gebruikt in de bereiding van gerechten zoals griesmeelpap, pudding of desserts.
Internationale Benamingen
Griesmeel staat bekend onder verschillende namen in andere talen:
- Duits: Grieß
- Frans: Semoule
- Engels: Semolina flour
De termen “semolina” of “semoule” worden vaak gebruikt voor griesmeel van durumtarwe, maar het kan ook verwijzen naar griesmeel van andere granen.
Toepassingen van Griesmeel
Griesmeel is een veelzijdig ingrediënt dat in veel keukens wordt gebruikt. Hier zijn enkele populaire toepassingen:
- Pasta: Griesmeel van durumtarwe is een essentieel ingrediënt voor traditionele Italiaanse pasta. Het maakt het deeg stevig en zorgt voor een perfect “al dente” resultaat.
- Zoete gerechten: Gerechten zoals griesmeelpudding, halva (Arabische keuken) en basbousa (Noord-Afrikaans gebak) worden bereid met griesmeel.
- Pap: Griesmeelpap is een eenvoudig en voedzaam gerecht, geliefd als ontbijt of lichte maaltijd.
- Bakken: Griesmeel kan worden toegevoegd aan brood- en gebakdeeg om structuur en smaak te verbeteren. In bepaalde gevallen wordt griesmeel gebruikt om aanbakken te voorkomen.
Griesmeel in Broodbakken
Thuisbakkers gebruiken vaak griesmeel van mais om te voorkomen dat deeg aan oppervlakken blijft plakken. Door het deeg in griesmeel te drukken voordat het bijvoorbeeld in een römertopf of Dutch oven wordt gebakken, schuift het gemakkelijk van de inschieter op de bakplaat of baksteen.
Voedingswaarde
Griesmeel is een bron van complexe koolhydraten en biedt langdurige energie. Het bevat ook kleine hoeveelheden eiwit en mineralen zoals ijzer en magnesium. Omdat griesmeel gemaakt is van tarwe, bevat het gluten en is het dus niet geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.
Bewaren van Griesmeel
Bewaar griesmeel op een koele, droge plaats in een luchtdichte verpakking. Dit voorkomt bederf en houdt het product vers. Bij goede bewaring kan griesmeel maandenlang houdbaar blijven.
Concluderend
Griesmeel is een eenvoudig, veelzijdig en nuttig ingrediënt in de keuken. Of je het nu gebruikt voor pasta, desserts, of als hulpmiddel bij het bakken, het is een waardevolle toevoeging. Zorg ervoor dat je je griesmeel op de juiste manier bewaart om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.