baktermen

Deegstuk besproeien en/of een bakje water in de oven zetten

Wie een glazen ovendeur heeft, die kan het mooi volgen: het deegstuk gaat in de oven en je kunt het bijna 'zien' rijzen. Dit noemen we de ovenrijs. De warmte dringt tot in het brood en doet het koolzuurgas uitzetten. Zou het deegstuk nu droog zijn (uitgedroogd tijdens de narijs), dan zou deze droge 'huid' de ovenrijs tegenhouden. Jammer. Daarom zorgen we dat het deegstuk een natte huid heeft, zo gauw het in de oven gaat. Dit kan met water (plantenspuit, of gewoon met de hand besprenkelen). Zelf dep ik (met de hand) het deegstuk soms met een beetje olijfolie. Nog beter is het natuurlijk om de uitdroging tijdens de narijs te voorkomen (vochtige doek of ook weer: een beetje olijfolie.)

water10
Zo gaat het deegstuk dus met een soepele huid de oven in. Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.

Zelf ben ik zo'n oen, die dan dat vuurvaste schaaltje vergeet te vullen; roetsj, dit bakje snel nog even uit de oven haalt en vult met water.... patsj, zegt het gloeiende hete schaaltje en het ligt in scherven in de gootsteen.


Maar voor nauwgezette oplettende mensen is een bakje water in de oven tijdens het bakken een heel goed idee.

Zie: pistolets