baktermen

artikelen/links, zuurdesembrood, oude granen

 

1

Could sourdough bread be the answer to the gluten sensitivity epidemic?
The Guardian, 23 maart 2016

 

2

The Quest for Sourdough; prachtige informatieve site waarin mensen all over the world hun zuurdesem uitgestald hebben.
Initiatief van Puratos.

 

3

The Sourdough Library; ga naar 'take a virtual tour' en lees over de 87 zuurdesems die in hun bibliotheek zitten. Razend interessant om te zien dat een zuurdesem een vast samenstel is van 1 of 2 of 3 melkzuurbacteriën en 1 gist. De gist is bijna altijd onze bekende bakkersgist, ook interessant. Dat was vroeger in mijn oude bakkerij De Kuch niet zo. 
Initiatief van Puratos.

 

4

Koji, history and process, prachtig artikel over micro organismen en fermenteren en oeroude kunst.
Uit het Nordic Foodlab, Josh Evans, december 2013

 

5

Lionel Poilâne, beroemde Franse bakker die zijn beroemde zuurdesembroden met volkorenmeel maakte.

 

6

Marc Dewalque maakte een diapresentatie over La biodiversite des bles, enorm grondig en prachtig zoals we dat van Marc kennen. Merci.

 

7

Zelf natuurdesembrood bakken, brochure van de oude Stichting Natuurdesembrood, met dank aan Rick Hoogstede, Manna bakker van het eerste uur. 

Hier de link naar meer materiaal van de Stichting, dankjewel Rick.

 

8

Robert van Beckhoven is op bezoek bij een Franse zuurdesembakker, uitzending van omroep Max 26 januari 2017 

 

9

Portal naar allerlei artikelen over oude granen.