baktermen

 

Granen, een fotoverslag van Happy Walking in the Grain, Doornik Natuurakkers 2014/2015

(van vers naar oud)

(link naar Happy Walking informatief)

2015

 

5 augustus 2015, achtste en laatste Happy Walking
Terwijl ik naar Doornik Natuurakkers fietste, dacht ik: er zal wel niemand komen. Dat viel mee. Alweer acht mensen, die zomaar zin hadden om wijzer te worden over wat hier allemaal aan graan staat. De laatste eenkoornaren; ai, ook vogels houden blijkbaar van dit oudste graan ter wereld. Daarna het veld met al die banen graan: eerst de Spelt van Hoosterhuus (en kamille), dan Wilhelmina en haar dochter, daarna de Goldblume. We hebben ook het weideklokje bewonderd, zeldzaam tegenwoordig. En daarna zijn we naar het proefveldje gewandeld. Ai, de mussen hebben al meegenoten van de Limburgse risweit (die is blijkbaar lekkerder dan de Sint Jansrogge, die daar pal naast staat. Louis is na de Happy Walking gelijk thuis en sikkel gaan halen, en heeft nog tot ruim in het donker de Limburgse risweit 'gered' van vogelverspreiding. De wandelingen hebben 130 euro opgebracht. Dit gaat Louis vandaag overmaken naar de Stichting Zaadgoed. En tenslotte heeft Louis met de hand op zijn hart beloofd, dat het voedselbos-in-aanleg niet ten koste zal gaan van de graanakkers. Haha, inmiddels vindt hij graan bijna net zo leuk als vogels. Volgend jaar opnieuw Happy Walking in the Grain. Bij leven en welzijn.
p.s. een vraagje aan de deelnemer, meneer 'Syngenta'. Zou u Louis of mij even willen mailen. Louis zou u namelijk een uitnodiging willen sturen voor een conferentie in november.

weideklokjetien louis en rogge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 juli 2015, zevende Happy Walking.

Louis was afwezig in verband met 190 mails in de mailbox, toen hij terugkwam van vakantie. Jammer, maar we konden het ook zonder hem. Het had de hele dag geplensd, maar werkelijk, we hadden de zonnigste avond van alle woensdagavonden tot op heden. De gloed over de Ebner Rotkorn. De gloed over die rode tarwesoorten Gelderse risweit en Goldblume. Schitterend.
Vandaag heb ik Louis even gebeld om de stand van zaken door te nemen. De Ebner Rotkorn gaat binnenkort geoogst worden. De 'banen' tarwe op het grote veld (Gelderse risweit, Wilhelmina, Juliana, Goldblume) blijven op het land staan tot de oogstdag, die Louis zal gaan organiseren op 15 of 22 augustus. Dus de volgende week woensdag, 5 augustus, gaan we nog gewoon wandelen. Ook de granen op het proefveldje staan er nog, evenals de eenkoorn, de emmersoorten. Dus tot volgende week woensdag, wie dan mee wil. En... bye bye Ebner Rotkorn (hieronder).

 

ebner rotkorn20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 juli 2015, zesde Happy Walking.

Eerst passeerden we de rode Ebner Rotkorn; eet rustig een korreltje. Zoals de Duitsers zeggen: 'Wer Dinkel kaut sein Fleisch recht baut.' Daarna arriveerden we bij de eenkoorn van vorig jaar, die dit jaar in volle glorie staat. We deelden een aar. Wie wilde een korreltje proeven? 'Korte beet,' werd gezegd. Minimalistischer dan spelt. Smaken, daar filosofeerden we deze avond over. Louis Dolmans en Edgar Grunder van de Biobakker gaan daadwerkelijk op zoek naar tarwe, die het goed doet op biologische akkers EN waarvan het meel lekker brood maakt. Zou je kunnen proeven dat er allemaal bloemen in de akkerranden staan? Interessant om van de bulk naar het eigene, het lekkere, heb bijzondere te gaan. Dat zien we hier op de akker van Louis. De rogge stond hoog (en is inmiddels, de volgende dag, geoogst). Joop heeft ons de putter gewezen, de 'huppelende' manier van vliegen. Het was een mooie avond met ons tienen.

Foto's: eenkoorn en goldblume

rijpeeenkoorn

solo10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 juli 2015, vijfde Happy Walking
't Regende en het regende. Maar granenwandelaars zijn niet van suiker. De Ebner rotkorn stond er mooi bij. Duidelijk aan het rijpen. Ik had juist gelezen, dat de speltaar nog weleens wil knikken (en dan sneller valt; brosse spil heet dat in vaktermen: de aar laat snel los; in het algemeen een kernmerk van de 'weinig doorgeteelde' rassen). Deelneemster Ineke Fienig vertelde dat ze in Duitsland weleens vroegtijdig oogsten (om uitval te voorkomen). Eigenlijk oogsten ze groene spelt. Dit wordt verwerkt tot de zogeheten Grünkern. Zie de link onderaan de pagina van Ineke om deze verwerking (en de prachtige oude entourage) te bekijken: Hoe wordt grunkern gemaakt?. We hadden ook Noortje Bas in ons midden. Ze werkt bij de 'zadenbank' van de Wageningse Universiteit en ze heeft absoluut verstand van voortplanting bij granen. Mijn vraag: hoe bestaat het dat in een massaal tarweveld toch elke aar zo ongeveer zichzelf bestuift? Dat komt omdat meeldraden en stamper op hetzelfde moment 'klaar' zijn en zich superdicht bij elkaar bevinden, sterker nog, zoals Noortje zei: 'De stamper duwt zich zo ongeveer naar buiten door de meeldraden heen.' Hoe bestaat het dan dat rogge een kruisbestuiver is? Wel. Bij rogge zijn de meeldraden bijvoorbeeld allang klaar en dan moet de stamper nog rijp worden. Of andersom. Dan ziet langsvliegend stuifmeel van een andere roggeplant zijn (haar) kans schoon om 'vreemd' te gaan op de eerste de beste stamper die al wel rijp is. Zo gaat dat dus bij rogge (kruisbestuiver) en andere granen (zelfbestuiver). Okee. Pure romantiek. Intussen regende het maar door. Maar dat belette Louis niet om ons wederom het verhaal van de 'afschrikwekkende' verschijning van rijpe Limburgse risweit weer beeldend voor te doen. De vogels en de insecten die dat zaad zouden willen verorberen, die laten dat wel. Noortje voegde toe: die rare wijduitstaande haren aan elke rijpe korrel dienen ook om het zaad in de grond op de plaats te houden tot het weer voorjaar is en het korreltje bij vocht en warmte kan ontkiemen. Slim, onze natuur. Louis schat dat we dat 'afschrikschouwspel' over ongeveer drie weken zullen zien bij de Limburgse risweit. Komt dat zien.

Hieronder wat foto's van Liesbeth Sluiter. Ik was zondag 12 juli met haar bij de graanakkers.

foto: Ebner Rotkorn spelt en Eenkoorn tarwe (Liesbeth Sluiter)

ebner rotkorn10

eenkoorn10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 juli 2015, vierde Happy Walking
Stromende regen de hele middag, stromende regen om 18 uur nog. Maar... vanaf dat we aan het wandelen waren: DROOG. Wat een cadeau voor ons, wandelaars en verslaggeefster Lisette Wouters van De Gelderlander. Fotograaf Bert liep mee tot en met de eenkoorn en moest toen naar de volgende klus. Er was nog geen enkel gewas tegen de grond geslagen de afgelopen week. Geweldig, wat een sterke planten daar bij Louis.

Foto's: rijpende rogge & Louis vertelt

doornik8juni 016

doornik8juni 015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 juli 2015, derde Happy Walking
Snikheet. Zeven mensen geven daar niks om, Louis en ik ook niet. We gaan op weg, langs de Ebner Rotkorn (spelt), dan de Heliaros (mengsel van landrassen tarwe uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk), dan naar het 'banen'veld van Louis met eerst de Spelt van Hoosterhuus (aangemoedigd door de kamille), dan de Gelderse risweit, dan de Wilhelmina (lage tarwesoort, forse aren), de Juliana en dan de Goldblume. Deze tarwesoort begint al iets richting Gold te verkleuren. Heel mooie akker. Daarna zijn we naar de Sint Jansrogge gewandeld (heeft het al voor het derde jaar zonder bemesting gedaan; dit jaar staat de rogge dan ook iets minder fors dan vorig jaar). Dan de rode en witte emmer, ineens in de aar (vorige week nog niet). En dan het hoge veldje Sint Jansrogge met daarachter de Limburgse risweit.
O ja, en niet te vergeten: er is een rijtje eenkoorn opgekomen, dat vorig jaar totaal in de verdrukking kwam door de werkzaamheden aan het pad. Geeft niks, dachten die eenkoorn zaden, onze tijd komt nog wel. Inderdaad.

foto: aaibare eenkoorn, klaproos in Limburgse risweit

aaibare eenkoorn15

2juni 113

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 juni 2015, tweede Happy Walking
Louis is nog helemaal beduusd, omdat ALLE granen zo enorm gegroeid zijn, na de buien van de afgelopen week. Kijk de Goldblume staan. Zie, zelfs nog witte emmer opgekomen waar het vorig jaar in de verdrukking heeft gezeten. Ook de rijen rode en witte emmer in het smalle veld schieten de lucht in. De Ebner Spelt lijkt supergezonde aren te hebben, al zit er enige roest op de bladeren. Enzovoort enzovoort. Gelukkig had Louis toch nog spraakwater. Bijvoorbeeld over die broodproevery, georganiseerd door de BioBakker voor de boeren die allemaal meedoen aan het ontwikkelen van Heliaros, een mengsel van Duitse en Oostenrijkse landrassen die uiteindelijk een dusdanige mengeling moet worden, dat er zowel technisch als qua smaak een goed brood van gebakken kan worden. Okee, de conseqente BioBakker had van tien mengelingen op dezelfde manier brood gemaakt. De boeren moesten proeven en punten geven op: geur, mondgevoel, eetbaarheid (zoiets). Wat bleek: de drie beste 'mengelingen' werden ook door alle proefnemers als drie besten beoordeeld. En nummer 2 bleek naderhand de mengeling van Heliaros van Doornik Natuurakkers te zijn. Is het de grondsoort, is het iets in de lucht, is het het tijdstip van zaaien? Is het?
Kom een keer meewandelen en raak overtuigd van de 'sfeer' die in elk geval mee helpt.
Ik ben heel benieuwd welke foto's Theo Rombout gemaakt heeft. Super, hij was er ook weer.

theotien

Limburgse risweit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joopenrita10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hier enkele foto's van mij met mijn oude toestelletje: Theo Rombout, dan Limburse risweit, dan: huiswaarts langs de Sint Jansrogge.

 

17 juni 2015, eerste Happy Walking in the Grain 2015
Best moeilijk te vinden voor de nieuwelingen, vanaf de tipi's. Ik zal proberen de beschrijving duidelijker te maken.
We waren heel aangenaam met ons zessen. De granen stonden hoog en groen, de spelt bloeide. De akkerranden prijkten met margrieten, bolderik, klavers, blaassilene. Een oase, die akkers van Louis. Zijn proefveldjes hadden enkele rijen rogge, die een wedstrijd deden: wie komt het hoogste en wie staat met de stevigste stengels? Louis z'n persoonlijke selectie van de aren Sint Jansrogge, die vorig seizoen het meest gevuld waren, bleek een juiste selectie: van hoger naar minder hoog (maar evengoed nog hoger dan de meesten van ons). Louis verheugt zich op de risweit met de weerhaken (die nu nog tastbare 'haren' zijn); zelf verheug ik me op de witte en rode emmer. En natuurlijk op de Goldblume. En trouwens ook op de speltakkers. En vooralsnog kan ik mijn hart helemaal ophalen bij de roggevelden, geweldig wat een hoge wuivende aren. Volgende week woensdag tweede wandeling.

foto: baan rogge in het triticaleveld; daarnaast Sint Jansrogge en Louis aan het vertellen

1820

3820

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014

 

6 augustus: laatste graanwandeling van dit seizoen.
We liepen dapper in de motregen langs de - voornamelijk lege - velden. Natuurlijk was er nog zwarte gerst, witte emmer, verstopte spelt en Louis z'n proefveldje. Dus we hebben weer heel wat opgestoken tijdens deze laatste graanwandeling. Leuk, drie kinderen erbij die een vader hebben die elke dag bijna brood bakt. De laars van Martin moesten we wel even gaan zoeken in de risweit.

foto: Limburgse risweit met naalden, spelt van Hoosterhof, Gelderse risweit

uitleg 10

limburgse risweit (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gelderse risweit 10

schik10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 juli 2014 was niet iedereen op vakantie. Jo kwam uit Heeswijk-Dinther en Susanne uit Kleef. We hebben Heliaros korrels geproefd. Jo - molenaar - wilde wel eens weten of je nu kon proeven wanneer een graan rijp was. Bij het veldje Gelderse risweit besefte Susanne, dat vroeger de tarwevelden inderdaad zo hoog waren.
Het grote speltveld is geoogst, zodat nu geoogst zijn: triticale, rogge en spelt. Waarschijnlijk gaat de Heliaros ook binnenkort de combine in. Er blijven dan nog de kleinere (proef) veldjes met zwarte gerst, witte emmer, eenkoorn, pirona naaktgerst, spelt van Ebner en spelt van Hoosterhuus en de diverse tarwerassen. Dus volgende week, 6 augustus, is er nog gewoon een Happy Walking in the Grain.

Foto's: 

 Heliaros korrels in de hand van Louis; daarnaast eenkoorn, onder links in de handen van Susanne: witte emmer en eenkoorn en Pirona naaktgerst. Laatste foto: een rijtje Limburgse risweit en dan het veldje spelt van Hoosterhuus.

heliaros

eenkoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eenkoorn en emmer en (lange) gerst

limburgse risweit en spelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 juli  2014 was een zeldzame Happy Walking. Er heerste iets heel relax-ts. Kwam het door de mensen? Kwam het door het licht? Kwam het door iets onkenbaars? Theo was er ook weer en hij heeft schitterende foto's gemaakt. Wie er iets mee wil, mail naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 

heliaros (mengsel van Duitse landrassen) 

heliaros15

heliarosenbloemenrand

 

 

 

 

 

 

 

 

  

zwarte gerst

zwarte gerst is paarszwarte gerst close up

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 witte emmer buigt in de wind en vangt zon (en wordt tot kiezelzuur, voegt Ineke Fienieg toe)

witte emmer waaitwitte emmer vangt zon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 spelt van Ebner (zal de volgende dag geoogst worden)

speltveld

spelt en mensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook op een leeg roggeveld valt te Happy Talken 

op leeg roggeveld

hier heeft rogge gestaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forse dikke aren van onze koninklijke hoogheden Juliana of Wilhelmina (tarwe) 

juliana veld of wilhelmina veldjuliana of wilhelmina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Limburgse risweit en strakblauwe lucht 

limburgse risweit en blauwe hemelcloseup limburgse risweit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gelderse risweit, risweit zonder naalden en met een bijzonder roodachtige aar. 

 

louis in de risweit 

gelderser25 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spelt van Hoosterhof, dan Juliana en Wilhelmina tarwe en dan de Gelderse risweit 

spelt van hoosterhuus

spelt, juliana, risweit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

eenkoorn of emmer?

eenkoorn of emmer

eenk of emmer of ng

 

 

 

 

 

 

 ALLE bovenstaande  FOTO'S ZIJN DOOR THEO ROMBOUT GEMAAKT

 

 

Op 16 juli 2014 hadden we prachtig weer. De rogge had zich gelukkig weer wat opgericht na de stormen van de week tevoren. De triticale is geoogst, dus de eerste velden zijn leeg. Maar er staat nog genoeg groens, dus voorlopig kunnen we wel wandelen. Middelste foto is van eenkoorn. Is dat mijn lievelingsgraan of is dat spelt?

foto: eenkoorn; rogge die zich weer opricht na de storm & Louis die uitleg geeft over roggelarfjes en insectjes in de Gelderse risweit

spelt1016juli

louis en de rogge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

insectjesenlarfjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 juli 2014, triticale op de achtergrond, daarvoor het proefveldje met spelt van Hoosterhuus en Juliana tarwe. Tweede foto is van spelt van Ebner, binnen een week zo rood geworden.

triticale en tarwesoorten, 9 juli 2014

spelt van Ebner 9 juli 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 2 juli 2014 is de spelt van Hoosterhuus nog groen, komt de eenkoorn ook de stengel te boven en maakt Louis ons ook wegwijs in de zelf gevlochten heggen.

  

eenkoorn2juli2014

eenkoorn aan het bewonderen, 2 juli 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

heggenzijnook leuk

spelt, nog groen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

11 juni 2014, tweede Happy Walking in the Grain

 Heliaros tarwe (mengsel van Duitse landrassen), foto Theo Rombout

 

heliosveld 11 juni 2014

helios aren 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

triticale (kruising van tarwe en rogge), foto Theo Rombout

 

triticale 11 juni 2014

triticale hoog 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 yep, handig zo'n bioloog in ons midden, Joop Koopman. Daarnaast de Wilhelmina of Julianatarwe die 'komt kijken'  

juliana en wilhelmina 11 juni 2014

proefveldjestarwe 3, 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spelt van Hoosterhof, proefveldje, foto Theo Rombout  

spelt van Hoosterhuus 11 juni 2014
Hoosterhuus spelt, 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Sint Jansrogge, foto Theo Rombout

roggeveld 11 juni 2014roggearen 2 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

huiswaarts langs de vlechtheggen, 11 juni 2014 (Theo Rombout foto)

happy walking 11 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

De eerste Happy Walking moet nog plaatsvinden. Ineke en Yolande wandelen vast proef. Op de foto's triticale en laarzen.

 

gerstoftarwe10

laarzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sint Jansrogge, op 14 mei en op 29 mei 2014 

tien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

roggeenbloemen10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

HIER NOG RIJPE GRANEN VAN 2013 (foto's Ineke)
(gemaakt toen ik Nachtbrood aan het schrijven was; geweldige inspiratie, deze echte granen)

1. zwarte gerst 2013

ook zwarte gerst 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

2. spelt 2013 

ook spelt 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

3. rogge 2013

rogge 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

4. eenkoorn 2013 

eenkoorn 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 5. eenkoorn en zwarte gerst

eenkoorn, zwarte gerst en nog wat