boeken

Nagerechten en gebak van Italiaanse osteria’s


620 zoete Slow Food-gerechten uit de regionale keuken

 

Mets & Schilt, Amsterdam, 2008nagerechten


Zoals het voorwoord zegt: samenvatting van een ambachtelijke en huiselijke cultuur die in de hele twintigste eeuw bestaan heeft. Schitterend boek. Een boek naar mijn hart, omdat het de bestaande – nog gekende – bereidingswijze weergeeft van allerlei luxe lekkere feestelijke toetjes, broden en broodjes, taarten. En wel met de grondstoffen die in de streek voorhanden zijn: durummeel, maïsmeel, sinaasappels, citroenen, mandarijnen, melk van schaap, koe, geit, buffel, zachte kazen van deze melk zoals mozzarella, ricotta, allerlei noten, vijgen, rum, marsala, eieren, enz. Voor de luxe: honing, suiker, vanille, chocola, kaneel, saffraan.

Zoetigheden zoals ze die vroeger maakten: met veel boter en met veel suiker. Maar ook sobere zoetigheden zoals vijgen, tussen twee ouwels geperst. Gerezen degen met gist of bakpoeder, maar ook ongerezen degen.

Voor de volgende druk zou een goede broodbakker naar de vertaling moeten kijken. Nu gaat het over ‘biergist’ en ‘instantgist’ en dit vaak in combinatie met totaal geen rijstijd, hetgeen betekent: die gist kan zijn werk niet doen. Of dit is verkeerd vertaald, óf dit is voor de Italiaan of Italiaanse zo vanzelfsprekend, dat in het boek niet gerept wordt over rijstijd. Soms weer wel trouwens, dus: alles rondom gist beter vertalen.