Happy Walking in the Grain

louistien

Doornik Natuurakkers van Louis Dolmans

Aan de overkant van Nijmegen, iets verder dan het ‘Fort van Lent’ liggen ‘Doornik Natuurakkers'. Louis Dolmans teelt hier op biologisch-dynamische manier granen, pompoenen, lupines. Hij legt houtwallen aan, vlecht heggen, zaait wilde bloemenmengsels, plant inheemse bomen, plant inheemse fruitbomen, plant bessenstruiken en zo wordt ‘Doornik Natuurakkers’ een lust voor mens en dier. Het gebied is vrij toegankelijk, met in achtneming van enkele spelregels - honden aan de lijn, alleen op de paden en geen bloemen plukken - alles met als doel de schoonheid van het landschap te behouden.

vosacht 

Wandelen met boer en bakker

Ineke Berentschot – bakker, schrijver, boerendochter – ontdekte deze graanakkers in 2013. Ze ontmoette daar Louis. Samen vatten ze het plan op voor de wekelijkse graanwandelingen, Happy Walking in the Grain. (bedankt GCV voor de prachtnaam). Dit doen ze nu al sinds 2014.
De wandelingen vinden op woensdagavond plaats. Ze beginnen eind mei en eindigen als de granen geoogst zijn, ergens in de eerste helft van augustus. We verzamelen om 19.00 uur bij de schuur; na anderhalf uur komen we daar weer terug.
Op de graanakkers staat Limburgse en Gelderse risweiten, Goldblume en Heliaro (gewone tarwesoorten), Spelt van Hoosterhof of Ebner Rotkorn spelt. Op de proefvelden zijn allerlei Rivetsoorten ingezaaid, prachtige Emmer- en  Eenkoornsoorten. Aanschouwelijker kan het niet. 

 

Logboek van vorige wandelingen, aankondiging van volgende wandelingen, klik hier.

  

Praktische informatieschuurtien

Wanneer? Elke woensdagavond vanaf eind mei tot de oogst in augustus. Houd tegen die tijd deze site in de gaten. WEER OF GEEN WEER, OM 19 UUR STAAN LOUIS EN INEKE KLAAR OM TE WANDELEN. 

Hoe laat? We starten om 19.00 uur met de wandeling. Graag op tijd aanwezig zijn.

Duur van de wandeling? Circa 90 minuten.

Waar? Startplaats is bij het Natuurleslokaal, midden op het terrein, aan de kant van de Waaldijk. Er staat een pomp met fris water.

Hoe daar te komen? Wie met de fiets vanuit Nijmegen komt kan het beste over de Waaldijk rijden. Fiets voorbij de Sprok over de dijk, laat huize Doornik links liggen en dan verderop ziet u het leslokaal. Het is te herkennen aan een stalen geraamte van een soort schuur. Als u dit ziet, kunt u iets verderop de dijk af fietsen.

Uw auto kunt u kwijt op de twee parkeerplaatsen van Park Lingezegen. parkeren8
De eerste - vanaf Nijmegen gezien - is langs de Vossenpelsestraat, ter hoogte van de bushalte. Tussen Vossenpelsestraat (nummer 43, 6663 KG) en Vossenpelsestraat 40 (6681 KE). Loop van hieraf richting landhuis Doornik, ga bij de oprit van dit landhuis (rechts, met bomenrij) niet naar rechts, maar sla het pad linksaf in (blauw bordje Doornik). Ga bij het koeienweilandje naar rechts, en u ziet 'de schuur.' (nu in de zomer omzoomd door bruidssluier). 
De tweede parkeerplaats bevindt zich naast Zandsestraat 5, 6681 KB. Loop van hieraf richting Waaldijk over het verharde pad. Vlak voor u op de Waaldijk bent, kunt u langs een graanakker lopen naar het beginpunt,  'de schuur'.
Vanaf beide parkeerplaatsen is het circa 15 minuten lopen, dus zorg dat u op tijd parkeert.

Problemen? Bel 06 50667900 (Louis) of 06 22579886 (Ineke).

Hoe duur? De wandelingen kosten 2,50. Dit betaal je één keer; loop je vaker mee, dan hoef je geen duit meer in het zakje te doen (mag wel). De opbrengst gaat in z’n geheel naar Stichting Zaadgoed.

Opgeven? Hoeft niet.

Informatie? Ineke tel. 0243237907, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Louis, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

p.s. Laarzen zijn erg handig, als de grond een beetje nat (en glibberig) is.