eerder gebakken

Hot cross buns, paasbroodjes uit Engelandhotcrossbuns11

 

Wie nog niet bij Tea Time in Zuidwolde is geweest, gáán.
Er worden nog steeds lekkere scones en cakes en muffins en hot cross buns gemaakt, ook al is de Graham Summerhayes overleden.
Hij bakte, Bert manage-de.
Bert managet nog steeds en de nieuwe kok bakt met Graham’s recepten.
Het oprichtersduo heeft twee toppagina’s in mijn boek ‘Kleine broodjes van ver & dichtbij’ verzorgd.
De cateraar van de dag – Johnny - was helemaal verliefd op die verlegen Graham in de fotostudio.

Waarom ik ineens hot cross buns maak?
Omdat het bijna Pasen is.
Omdat de onderbuurvrouw overleden is.
Omdat ik met vriend en broer en zus en aanhang door bosje van broer zal worden rondgeleid.
Drie redenen om hot cross buns te maken en mee te nemen en om die laatste glanzende toets van suikerstroop weg te laten.
Dat geeft maar plakkerige vingers.

ingrediënten (12-14 stuks)

  • 500 gram bloem
  • 12 gram gist
  • 8 gram zout
  • 300 ml lauwe melk
  • 50 gram boter (100 gram boter mag ook)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 50 gram suiker
  • 250 gram krenten/rozijnen (geweld, uitgelekt)
  • meelpapje van 1 eetlepel bloem en een beetje water
  • 1 ei (losgeklopt) of zoet strijksel (50 gram suiker, 3 eetlepels melk)
  • raspel van ½ sinaasappel of citroen

werkwijze

de vorige dag

  • week de krenten/rozijnen gedurende 30 minuten in lauw water, doe de vruchten over in vergiet, laat uitlekken en wellen
  • rasp een ½ sinaasappel of citroen (bio) en voeg dit toe aan de zuidvruchten

bakdag

  • maak een vloeibaar voordeeg van lauwe melk, gist, suiker en 100 gram bloem; laat dit voordeeg een uur rusten
  • meng de rest van de bloem met de kaneel en speculaaskruiden, zout; voeg dit toe aan het voordeeg, meng goed en kneed op het aanrecht een zacht deeg. Kneed op het laatst de boter mee door het deeg (dank je wel Carolien, dit was ik vergeten te vermelden)
  • doe het terug in de kom en laat het 30 minuten loskomen
  • voeg vulling toe aan het deeg
  • laat het gevulde deeg in de kom rusten tot het met de helft vermeerderd is ( 60-90 minuten)hotcrossbuns3
  • vorm 12 bolletjes, leg die op de besmeerde bakplaat of op bakpapier; geef narijs van 30-60 minuten
  • snijd een kruis in het bolletjes, bestrijk ze met ei, vul het kruis met een bloempapje
  • bak de buns in voorverwarmde oven van 220˚ gedurende 20-25 minuten

(voor de liefhebber)

  • maak glazuur door suiker/melkmengsel 2 minuten te laten koken; bestrijk de bolletjes twee keer met deze glazuur

Zie hier voor allerlei andere paasbroden op wiebaktmee