eerder gebakken

Lussekat's 2022, luxe versie met eidooiers en boteringr
4/5 tarwebloem en 1/5 roggebloem

donkere dagen

Wordt het wel licht vandaag? We denderen op de kortste dag af (en gelukkig, op daarna......). Prachtige dag om mijn jaarlijkse lussekat's te maken. Ik heb zin in een deeg met boter en eidooiers. (zonder boter en ei zijn ze ook prima te maken, zie de versies van andere jaren). Verder kies ik voor tarwebloem plus eenvijfde deel roggebloem. Roggebloem houdt vocht lang vast, dus de broodjes worden nog zachter. Het deeg is met instant biogist gemaakt, gisteravond. Vanmorgen heb ik de lussekat's gevormd, tegen de middag heb ik ze gebakken.

 

verschil tussen zachte luxe bolletjes en harde bolletjes qua baktijd

Lussekat's zijn zachte luxe bolletjes, met boter en met eidooier. Harde bolletjes bestaan uit meel en water en rijsmiddel.
Zachte broodjes bak je kort en bij hoge temperatuur zodat ze een dunne korst krijgen.
Harde broodjes bak je langer bij lagere temperatuur, zij krijgen een dichtere korst. 

 

lange rijs van hele deeg of poolish

Bij luxe degen pas ik meestal poolish toe: een vloeibaar voordeeg van alle vocht, helft van het meel en bijna alle gist. 
Deze keer laat ik het hele deeg een nacht rusten voor de voorrijs, ik sla de poolish stap dus over. 
Wie via poolish wil werken, zie lussekat's 6

 

nog even ter herhalinggevormd

Lussekat's zijn broodjes die ze in Zweden maken ter ere van Sint Lucia, lichtfeest, 13 december. Hier een mooi stukje over dit feest, van een Hollandse die nu in Zweden woont. 

Vorige lussekat versies: (Lussekatt in Zweeds, lussekat in Hollands, Lussekatter in Zweeds meervoud, lussekat's in Hollands meervoud, zeg ik het zo goed, Zweden onder u?)
lussekatt 1 en 2
lussekatt 3
lussekatt 4
lussekatt 5
lussekatt 6
lussekatt 7 
lussekatt 8
Lussekat's 9, krans van gezeefd Doornik meel
Lussekat's 2020 met biga
Lussekat's 2021 met zoet desem

 

 lussekat's 2022 (10 stuks)gebakken

  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram roggebloem
  • 15 gram verse gist of 5 gram instantgist
  • (wie werkt via poolish, 10 gram verse of 3,3 gram instantgist)
  • 2 eidooiers (kamertemperatuur)
  • klein beetje vanillesuiker (zelf gemaakt, vanillepeul in suiker)
  • 1/4 theelepel kardemon
  • circa 250 gram lauwwarm water
  • 100 gram boter (kamertemperatuur)

garnering: eistrijksel

 

werkwijze

Vorige avond

  • vermeng in een kom de beide bloemsoorten, het zout, de gist, de eidooiers, de vanillesuiker en kardemon en een deel van het water. Zorg dat je een soepel mengsel verkrijgt. 'Kneed' het tegen de wand van de kom. Voeg dan plukje voor plukje de boter toe. Als alles goed gemengd is: klaar. Doe een bord of een doek over de kom en laat het voorrijzen gedurende de nacht. 

Bakdag

  • verdeel het deeg in 10 stukjes
  • rol elk stukje tot een bolletje
  • maak van elk bolletje een stevige sliert
  • leg elke sliert als s op het - met bakpapier beklede - bakblik en leg een doek over de deegstukjes
  • geef de sj-es een narijs van enkele uren, ze moeten enigszins zacht aan voelen
  • bak de lussekat's in hete oven van 230ºC  (met vuurvaste bakjes water onderin) gedurende 12 minuten bruin en gaar (zie uitleg zachte bolletjes hierboven)

evaluatieklein

De broodjes geuren naar kardemon, zijn licht gelig door de bloem en door de eidooier en ze smaken hemels. Geen boter of jam nodig, deze pure en prachtige broodjes smelten vanzelf al in de mond. 

oppiepen

(volgende dag), stop je lussekat even in een hete oven om de kruim weer lekker zacht te krijgen. (Of verwarm ze in pan met dikke bodem op je kookstel). 

 

Lussekat's van vorige jaren

 

summary
Lussekat's 2022. Holland is grey. At 4 o'clock in the afternoon you should turn on the light. Time for the Swedisch brioche like Lussekat's. I wanted this year to simple make them with butter (1/5) and with eggyolk, not one but two. Bake these luxury Lussekat's short at high temperature and you get a very tin crust. The smell of kardemon, the luxury of the butter. Heeeeerlijk.  

doorsnee