eerder gebakken

Veganistische Sara met verse eetbare bloemensara in de zon
gemaakt door Bakker Arend

Zie hier het tweede artikel in Bakkerswereld over dit onderwerp.

 

Bakker Arend

Arend Heijting van biologische Bakker Arend in Nijmegen kwam op het idee voor een veganistische Sara toen zijn zus 50 werd. Veganistisch - en met spelt/roggebloem en zonder suiker - zodat iedere feestganger mee zal kunnen eten. En versierd met bloemen omdat Arend kenners in zijn familie heeft, namelijk Michaël Heijting en Marieke Braat. Zij weten veel van eetbare bloemen. Zo’n Sara ziet er zeer feestelijk uit. En trouwens, aldus Arend: ‘Wie houdt er tegenwoordig nog van die zoete glazuur?’

 

Michael en Marieke

Voor Bakkerswereld maakte Arend opnieuw een Sara. Michaël en Marieke hebben haar de volgende dag versierd. Met de laatste Oost-Indische kers en zonnebloemen en teunisbloemen uit de buurttuin en met springbalsemien, rozenbottels, twee bramen en andere wilde bloemen uit de uiterwaarden en uit de Ooijpolder.  Het kon nog net, op 10 oktober 2021.
Er scheen prachtig avondlicht door de ramen, toen we de foto's maakten (foto's Theo Jennissen)

 

Ingrediënten ( 4475 gram dadel/walnoten deeg, voor 1 Sara)

  • 600 gram dadelstukjes
  • 400 gram walnoten
  • 1000 gram water
  • 400 gram palmolie (Organic Palm van Do-It)
  • 450 gram appelstroopdark sara
  • 450 gram dadelstroop
  • 675 gram roggebloem
  • 450 gram speltbloem
  • 30 gram bakpoeder (gezeefd)
  • 20 gram koekkruiden (van het Blauwe Huis, zijn minder scherp)
  • 10 gram zout
  • beetje poedersuiker voor de contouren
  • verschillende eetbare bloemen

 

Werkwijze

vorige dag

  • Zet dadelstukjes, walnoten en water in de week.

bakdag

  • Draai palmolie, appelstroop en dadelstroop even glad in de kneedmachine.tweestukjes
  • Voeg de roggebloem, speltbloem, bakpoeder, koekkruiden en zout toe.
  • Voeg het dadel/walnoot/water mengsel toe. Meng alles kort dooreen.
  • Strijk met natte handen het deeg uit over een met bakpapier belegde bakplaat. Strijk het een beetje hol af.
  • Bak de plaat met dadel/walnootcake 40-50 minuten in een oven van 180°C à 200°C.
  • Laat het gebak goed afkoelen.
  • Zorg dat je alle bloemen verzameld hebt, die je wilt gebruiken.
  • Steek een Sara uit de gebakken cake, handmatig of met een vorm. Geef haar bijvoorbeeld nog voeten van reststukken.
  • Zorg dat je een stevige plaat hebt als ondergrond. Beleg deze met een aantal taartranden. Leg daar een vel siliconenpapier overheen, zodat de taartranden schoon blijven tijdens het versieren. Breng Sara over op het siliconenpapier.
  • Geef de contouren van gezicht, neus, arm aan met een poedersuiker/waterpapje uit een pipet.
  • Bestrijk Sara eventueel met een dun laagje bio jam en versier haar met de bloemen.
  • Haal het siliconenpapier weg.
  • Snijd voor gebruik de Sara in gewenste stukjes.

 

meer informatie over bloemen en brood

Zie elders op de site meer artikelen over eetbare bloemen en brood, bijvoorbeeld hier
Zie hier het eerste artikel in Bakkerswereld over bloemen en brood. 
 

 

 

 

summarybetere luchtfoto

Arend Heyting - organic bakery Arend, Nijmegen - made a Sara for his sister. Knowing that many family members and many friends are vegetarian or vegan, he made a vegan Sara. Knowing that many of us don't like this sweet layer on top of it, he asked Michaël and Marieke to decorate the Sara with fresh eatable flowers. It was fun for everybody. 
For Bakkerswereld, they all did it again, with the last octoberflowers that were to find outside. Thanks Arend, Marieke and Michaël for sharing this. 

 

 

Kleine toegift van Michaël en Marieke: springbalsemien

De springbalsemiens waren nog te vinden in de uiterwaard. Zie de prachtige rose bloemen op de Sara.
Wat ik niet wist: de zaden - die springdingen dus - zijn ook eetbaar. Michaël had wat zaden meegenomen. Hij roosterde ze in een droge koekepan...... je weet niet wat je proeft.
Sindsdien stop ik altijd bij deze planten en eet enkele zaden. Je komt de springbalsemien tot diep in de herfst nog tegen in de berm. 
Hier vind je enige informatie op de site van Groene Avonturen. De bron is het boek Eetbare planyrn, van Fleischhauer, Guthmann en Spiegelberger. Super boek trouwens. 

springbalsemien