|
Kerstbrood 2021, simpel, lekker, mooi, gistbrood, nachtbrood manier
Wat is het wezen van kerstbrood?
Het moet er feestelijk uit zien en het moet lekker zijn. De meest feestelijke broden van mijn laatste halfjaar zijn de, met bloemen versierde, broden. Dus dat ga ik als kerstbrood doen. De meest
lekkere broden
zijn de broden waarvan het deeg een lange rijstijd achter de rug hebben. Als bijprodukt van de fermentatie (als omzettings- , afscheidingsprodukt) ontstaan smaakstoffen in het deeg. Dus lekker brood kan een brood zijn met luxe grondstoffen als boter, olie, suiker, ei, vanille enzovoort, maar evenzogoed een deeg van basale grondstoffen. Als je een luxe deeg in no time tot brood verwerkt, dan durf ik te stellen dat je een minder lekker brood krijgt dan wanneer je een simpel deeg van slechts meel, water, zout en gist of desem via een lange geregisseerde deegrijs tot brood bakt. Ik kies deze keer voor een simpel deeg. Het past in de tijd van versobering, maar vooral: het is geen straf, integendeel. Bak een langgerezen simpel deeg tot brood en snuif de geur maar eens op.
De luxe
in deze kerstbroden 2021 zit em in de vulling en garnering, met vruchten en kruiden (verse cranberries, korenbloemen van Het Blauwe Huis, nigella zaadjes). Hiermee overstijg je ook het dilemma vega/niet vega. Je gebruikt simpelweg geen dierlijke producten.
Simpel
is de methode: we volgen de nachtbrood methode: we maken het hele deeg met 1% gist, laten dit een nacht staan in de keuken, vormen het de volgende morgen en bakken dit in roestvrij stalen pannen. Het bakken in deze pannen is fantastisch als je bloemen of verse cranberries als garnering gebruikt, zij verbranden dan namelijk niet in de oven. Heb je niet dergelijke pannen of een Dutch oven, dan kun je uiteraard de broden ook gewoon op een plaat of in een blik bakken. Alleen moet je de bovenkant dan vanaf het begin bedekken met bakpapier, omdat anders de garnering verbrandt. Of dus garneren met 'bakvaste' kruiden, vruchten.
Bloem en eenvijfde eenkoornmeel
Bloem is het meest luxe 'witte' meel dat bestaat. Molenbloem is altijd lekkerder dan fabrieksbloem. Ik koop altijd meel/bloem zonder toevoegingen. Bij De Witte Molen hebben ze hun 'gewone' tarwebloem en ze hebben ook altijd Lavett tarwe die ze vermalen tot bloem. In het naturelbrood gebruik ik de gewone molenbloem, in het gevulde brood de Lavettbloem. Daarbij heb ik bij het gevulde brood eenvijfde volkoren eenkoornmeel toegevoegd. Reden: de smaak van volkoren, de smaak van oude granen en 'het mede helpen mogelijk maken van het telen van oude granen'. De keuze voor eenkoornmeel is daarbij: het meel is licht gelig vanwege de luteÏne in de kiem. Oftewel: kijk wat je in voorraad hebt en gebruik dat voor een naturel of een gevuld kerstbrood.
Wie een 'echt' kerstbrood wil maken,
Kerstbrood 2020, panettone, met zoet desem, naar recept Raymond Calvel
Kerstbrood 2017: kerststol (en ook panettone, maar toen kende ik het begrip 'zoet desem' nog niet)
Wie begint met broodbakken tijdens deze derde lockdown
Broodbakken, algemene informatie.
Kerstbrood 2021 naturel en versierd, 2 grote panbroden, nachtbrood manier
garnering
strooimeel
werkwijze
vorige avond
bakdag
evaluatie, zeer zachte elastische kruim en onregelmatige gaten, prachtig heerlijk brood. Vergeten om een foto te maken van de doorsnee maar just believe it.
Kerstbrood 2021 gevuld en versierd, 2 panbroden, nachtbrood manier
vulling
garnering
werkwijze
vorige dag
avond
bakdag
evaluatie
Ongelooflijk mooi en lekker. Anderhalf brood zit in de vriezer, de rest is in sneetjes uitgedeeld. De verse cranberries zijn een sensatie, je hoeft zogezegd niks op het brood want het proeft al als cranberriecompote. De kruim is zeer mooi elastisch. Dit heeft dus te maken met de lange rijstijd en eveneens met de 70% water,
summary
Tasty bread and beautiful bread, isn't that what you want for christmas. I made these breads of simple 'overnight dough' with 1% yeast (or 1/3 of it when you use instant yeast). By giving yout dough such a long rising time, you get the taste 'for free' (haha, no butter, sugar, egg needed). I made one plain, decorated with dried flowers and fennel seeds. And I made one filled with fresh cranberries, currents and dried sweet orange pieces. Of course I use the white flour of the mill, much tastier than factory milled. Well, I put my christmas tree inside (fourth year same tree, stands from christmas to christmas on my balcony).
Have good food and good mood at christmas 2021.