eerder gebakken

 

 

Eenkoorn, emmer: hoe kom je aan meel van oude granen? Plus vrij te gebruiken flyers over oude granen.
(of aan geschoonde gepelde korrels als je zelf maalt)

 

Waar o waar kun je meel van oude granen kopen?

Je kunt natuurlijk een prachtig boek schrijven: Oude granen, nieuw brood. Maar: hoe kom je aan oude granen als spelt, emmer, eenkoorn? 
Wij hebben bewust verkoopadressen achterwege gelaten, omdat die zeer snel veranderen. Adressen verdwijnen, er komen nieuwe bij.  
Daarbij is de teelt en verwerking van oude granen nog tamelijk nieuw in Nederland. Dit geldt voor de teelt van eenkoorn tarwe en van emmer tarwe. Spelt tarwe wordt al veel langer geteeld.
Last but not least: elk jaar is het verschillend of en hoeveel eenkoorn en emmer tarwe op de akkers zijn ingezaaid.
En dan is het ook nog de vraag of de teelt gelukt is (niet is gaan legeren, geen te laag valgetal heeft enzovoort)
Dus: de verkrijgbaarheid kan zeer wisselen.4 juli2019eenkoorntheo4 juli 2019 eenkoorn, foto Theo Jennissen

 

 

Voor de mensen met een thuismolen die korrels van oude granen zoeken.

Spelt, eenkoorn en emmer tarwes moeten allemaal eerst gepeld worden voordat je kunt gaan malen. Dus je kunt wel naar een boer toe stappen en tien kilo eenkoorn vragen, maar dat heeft dus geen zin. Die granen moeten allemaal eerst (geschoond en) gepeld worden. 

13juli2019spelt13 juli 2019 spelt, foto Theo Jennissen

 

 

 

Voor de mensen die perse witte of rode of zwarte emmer willen hebben:

Dit is de kleur van aar en van de pel. Als het graan eenmaal gepeld is, komt er min of meer dezelde kleur emmer korrel uit te voorschijn, althans bij rode en witte emmer, zie hieronder.
Elke emmer tarwe - wit, rood of zwart - smaakt typisch en smaakt zeer anders dan eenkoorn tarwe.
De smaken van witte emmer en rode emmer of zwarte emmer verschilt onderling veel minder. En wellicht is hierbij meer bepalend op welke grondsoort en bij welke weersomstandigheden en volgens welke methode de verschillende emmersoorten geteeld zijn. Hier kun je meer lezen over smaak van brood, een experiment dat wij deden met witte en rode emmer tarwe. 

rode en witte emmergepelde korrels van rode emmer en van witte emmer, foto Theo Jennissen

 

 

  

Tussen haakjes: informatie over eenkoorn, emmer en spelt op flyers.

Voor de mensen die zichzelf of anderen willen informeren over wat eenkoorn, emmer, spelt, rivet nu eigenlijk voor tarwesoorten zijn? Ik heb enkele flyers gemaakt, vrij te gebruiken. Daarnaast vind je een link naar de schitterende brochures die Universiteit en Hogeschool van Gent hebben gemaakt. Hier is de link naar de wiebaktmee bladzijde

 

  

Hoe kun je gaan zoeken waar je de oude granen kunt kopen? Kijk eerst rond in jouw eigen omgeving. 

1. Ga naar molen.nl. Op de homepage kun je zoeken naar een molen in jouw buurt. Kijk op hun website of ga er naar toe en vraag daar of ze meel/korrels oude granen hebben.
Zeer veel molens hebben wel speltmeel, maar geen meel van emmer tarwe of eenkoorn tarwe. Soms hebben wel emmer- of eenkoornmeel, als er een teler in hun buurt zit bijvoorbeeld. 

2. Er zijn een aantal  molens die altijd speltmeel en eenkoornmeel en/of emmermeel hebben. Hoewel, altijd? Je moet je voorstellen dat de molen eerst een bigbag van 1000 kilo met graan (geschoond, gepeld) moet inkopen, hier steeds een te hanteren hoeveelheid van vermaalt, maar die big bag kan natuurlijk een keer leeg zijn. En dan is het de vraag of ze opnieuw weer een big bag kunnen kopen. Dus het kan een keer niet voorradig zijn.

3. Zelf ken ik een aantal molens al van heel vroeger uit het biologische circuit, die niet alleen hun gewone tarwe, spelt tarwe en rogge zelf vermalen, maar ook eenkoorn tarwe en emmer tarwe.

Bijvoorbeeld

De Zandhaas in Santpoort

De Vlijt in Wageningen 

De Witte Molen in Nijmegen

(aanvullingen graag, waar jij meel/zaden van eenkoorn en emmer koopt; spelt is vrijwel overal te koop dus dat hoef je niet te vermelden)

biomarkt Kleve verkoopt eenkoornmeel en emmermeel van de Spielberger Mühle

Genneper Watermolen Eindhoven

Lofbaer Brood, Middeleeuwse biologische bakkerij in Roosendaal, zowel in winkel als in webwinkel te koop 
(ivm verhuizing naar een nieuw pand is Lofbaer Brood in februari weer open, zie website)  

Verkooppunten van De Slaege granen en bonen 
De rode en zwarte emmer is in ieder geval te koop bij Grutterij Molen De Hoop Oud Zevenaar en bij molenmeel Montferland. Of via webwinkel Baktotaal van Bouwhuis.  

De molen in Joeswert verkoopt eenkoorn tarwe en  emmer tarwe van Groningse bodem

Eenkoorn en emmertarwemeel (biologisch, gemalen in Aalburg) ook verkrijgbaar via Korenmolen 'De Twee Gebroeders' in Wijk en Aalburg en Korenmolen 'De Hoop' Veen. Ook verkrijgbaar bij de bakkerij Gerard en Suus in Wijk en Aalburg. 

 

 

 

Is het nergens te koop, dan kun je je heil zoeken bij webshops die meel/zaden van oude granen verkopen.

Molen De Prins van Oranje in Bredevoort, zie De Molenwinkel.nl. Je ziet dat ze eenkoorn, emmer, spelt verkopen als meel en als korrels, ook in verpakkingen van 5 en 25 kilo. Al hun producten zijn biologisch.

De Zuidmolen Groesbeek verkoopt in hun webshop ook emmer- en eenkoornmeel, evenals de hele korrels. Je kunt kiezen tussen bio en gangbaar. 

(aanvullingen graag van webshops waar je meel/zaden van eenkoorn en emmer tarwe kunt kopen)