|
Lussekat's 2021 en briochebrood, met zoet desem, Raymond Calvel
8 lussekat's, 1 klein lussekat broodje en een ongevuld briochebrood
De donkere dagen voor kerst.
Wordt het nog licht vandaag, vraag je je af. Het is 13 december, ja, lussekat dag. Ik heb gezwavelde abrikozen bij de supermarkt gekocht voor de helder oranje kleur. Ik stop gezoete sinassnippers in het deeg, van de Natuurwinkel. En ik week enkele saffraandraadjes in water. De saffraan heb ik van schoonzus gekregen, uit Spanje. Dus dit zullen zonnige broodjes worden. En verder doe ik boter in het deeg (eentiende procent), een ei, een klein beetje gemalen kardemon. Als meel gebruik ik half bloem van Lavett tarwe van de molen en half volkorenmeel van eenkoorn tarwe, eveneens van de molen. Ik houd van de smaak van het echte meel, compleet met kiem (die bij molenmeel intact is). Eenkoornmeel is bovendien ietsje gelig, ook weer mooi voor de kleur. En om toch enige luchtigheid te verkrijgen is de helft dus bloem.
Zoet desem van Calvel
Als rijsmiddel maak ik een zoet desem, dat wil zeggen: ik vermeerder mijn 120 gram meel (die ik afhaal van het totale meel) in drie stappen van vier uur elk tot een zeer droog desem. Hier kun je de beschrijving lezen. Het is een fantastische manier om luxer brood te maken zonder dat je gist nodig hebt. De gisten in het zoete desem doen het 'luchtige' werk.
Lussekat's voor lichtfeest, 13 december
Lussekat's zijn broodjes die ze in Zweden maken ter ere van Sint Lucia, lichtfeest, 13 december. Hier een mooi stukje over dit feest, van een Hollandse die nu in Zweden woont.
Andere lussekat versies: (Lussekatt in Zweeds, lussekat in Hollands, Lussekatter in Zweeds meervoud, lussekat's in Hollands meervoud, zeg ik het zo goed, Zweden onder u?)
lussekatt 1 en 2
lussekatt 3
lussekatt 4
lussekatt 5
lussekatt 6
lussekatt 7
lussekatt 8
Lussekat's 9, krans van gezeefd Doornik meel,
Lussekat's 2020 met biga
Lussekat's 2021 en briochebrood (870 gram Lussekat deeg voor 8 lussekat's en 1 blikbroodje; 1170 gram briochedeeg voor een groot vlechtbrood in blik)
vulling
eistrijksel
werkwijze
vorige dag, 12 uur voordat je je deeg gaat maken: zoet desem maken
avond: deeg maken
ochtend: verlengde voorrijs, verdelen, vormen, narijs, bakken
evaluatie
Het is kicken als je een stukje brood proeft, totaal niet zuur en zo prachtig gerezen. Het is echt een gevoel van: ik heb nergens meer gekochte gist voor nodig. De lussekat's zijn super lekker. De vleug kardemon proef je. De stukjes abrikoos zijn lekker fris. Geslaagd, deze lussekat's van zoet desem, gemaakt naar Raymond Calvel.
Het naturelbrood moet ik morgen nog aansnijden en proeven. Het begon al te schemeren toen dit brood uit de oven kwam.
summary
December 13th. America is in shock because of the tornado's. I wish you all help over there. Here is was a dark day. Will it become light? In Sweden they celebrate St Lucia. People bake little S breads of brioche dough. I made them with the sweet sourdough, as written in the book of Raymond Calvel. (In his book Le gout du Pain, page 112). I made a briochedough of half Lavett flour and half whole wheat einkorn flour (both milled at the Witte Molen). hHalf of the dough was for lussekat's and a little bread; the other half was for a sort of brioche braid, baked in a bread tin.
When the lussekat's were baked and when I tasted the first one, o, wow, it is a real joy to tast how sweet the bread is, not because sugar (not added at all), but due to the sourdough that you make into sweet sourdough by three times feeding with flour and half water, warm environment (near the heater or something).
In fact, when you are wont to this way of sourdough using, you never need any commercial yeast.
Well. The breads are very tasty. I wish the whole world to experience trust instead of fear.
Leuk, Jennifer stuurde mij uit Zweden een foto van een doos met lussekatter. Zodoende weet ik nu dat ik ze veel meer moet buigen. Okay, volgend jaar. Hier is de foto