eerder gebakken

Bloemenbrood experiment 9: casinobroden (langere narijs)
Bloemenbrood experiment 10: dahlia bloemen kun je ook eten, een fotoreportage.

(zie ook Bakkerswereld november 2021: Bloemen en brood)

 

langere narijs

Bij bloemenbrood experiment 8 gingen de casinobroden nog scheuren. Dat betekent: ze hadden langer moeten narijzen. Dat ga ik dus nu doen. 

 

ingredienten (voor 2 grote speltbroden à 3 kleinere broden en voor 2 grote eenkoornbroden à 3 kleinere broden)spelteneenkoorngebakken

  • 1500 gram speltmeel/eenkoornmeel
  • 23 gram zout
  • 75 gram rijp desem
  • 950 - 1200 gram water, afhankelijk van wat meel kan opnemen

garnering in en op speltbrood

  • bloemen in speltbrood (verse goudsbloemen, komkommerkruid)
  • bloemen op speltbrood (gedroogde platte zonnebloemblaadjes, goudsbloem, korenbloem)

 

 

werkwijze

vorige avond

  • Vermeng meel, zout, desem en water tot een soepel mengsel. Geef 30 minuten mengrust. Kneed enkele minuten handmatig tot je een soepel deeg hebt. Voeg - aan het speltdeeg - de goudsbloemen/komkommerkruid bloemen toe, werk ze door het deeg. 
  • Geef het deeg een nachtlange rijs buiten de koelkast.

bakdagcasinoblik

  • Verdeel het speltdeeg in 6 stukken, vorm deze tot ronde broden, leg ze in ingevet casinoblik. 
  • Doe hetzelfde met het eenkoorndeeg.
  • Geef een narijs van 4 - 5 uur of tot het deeg duidelijk gerezen is en zacht aanvoelt (zelf had ik het deeg gedurende het laatste uur even op de verwarming gezet, het was nl erg koud in huis, circa 17 graden.
  • Versier de broden met bloemen tegen het einde van de narijs.
  • Knip evt nog in, als je denkt dat het nog in de oven zal rijzen.
  • Zet het casinoblik in voorverwarmde oven van 250 graden. Zet na 10 minuten de oven terug naar circa 220 graden, na nog eens 10 minuten naar 200 graden. Totale baktijd 45-50 minuten waarvan de laatste 10  minuten met open deksel, zodat de bovenkant van de broden ook nog goudbruin gaat kleuren. 
  • Haal de broden uit het casinoblik en laat ze goed uitdampen. 

 

evaluatie

Het is de moeite waard om de narijs zo ver mogelijk te laten plaatsvinden, opdat er geen scheuren meer ontstaan tijdens het bakken. Dan zie je de bloemen mooier uitkomen. 

 

summary
This time I wanted to give the doughs a longer last rise, so that it would give a smooth surface when baked. Yes, both the speltwheat breads in the middle and the einkornwheat breads at both sides kept 'unripped' while baking. 

 

detail

doorsnee spelt

 

Dahlia brood

Wat een geweldig boek van Anna Koster, Bloemen met smaak. Tot mijn verbazing las ik dat ook dahlia's eetbaar zijn. Dus ik snelde naar onze volkstuin/schooltuin De Wielewaal waar ieder van ons vrij is om dahlia's te plukken (graag ook gelijk de oude verwijderen). We hebben bij De Wielewaal vooral rode dahlia's; ik vond ook nog een lila/gele.
Thuis maakt ik een brooddeeg van 1500 gram spelt volkorenmeel en nog twee restzakjes ander meel. 8% desem. 16 gram rode dahliabloemblaadjes door de helft van het deeg. Nachtrijs. Volgende ochtend heb ik de broden per twee halfjes in het casinoblik gestopt. De broden kregen een narijs van 4 uur. Ik had nog 4 dahlia's bewaard om de broden mee te garneren. 
Na het bakken (50 minuten in oven van 230-200 graden; laatste tien minuten zonder deksel). 
Prachtige broden. De rode dahlia's behouden hun kleur. De lila/gele verbleekte. De dahliablaadjes die ik IN het deeg had gestopt zijn als lichtelijke stippen terug te vinden. 
Wat is het leuk om te experimenteren. 

summary
Dahlia's, you can eat them. Wow. We have them in our organic allotment garden. I picked some of the last and decorated in- and outside of the spelt wheat breads with them. How fun. 

dahliadahliaschoon

 

 

 

 

 

 

 

 

speltmeeldeeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

garneringdetail

 

 

 

 

 

 

 

 

gebakkengebakkentwee

 

 

 

 

 

 

 

 

halfjehalfjetwee

 

 

 

 

 

 

 

 

naturelmet rood