|
Bloemenbrood experiment 9: casinobroden (langere narijs)
Bloemenbrood experiment 10: dahlia bloemen kun je ook eten, een fotoreportage.
(zie ook Bakkerswereld november 2021: Bloemen en brood)
langere narijs
Bij bloemenbrood experiment 8 gingen de casinobroden nog scheuren. Dat betekent: ze hadden langer moeten narijzen. Dat ga ik dus nu doen.
ingredienten (voor 2 grote speltbroden à 3 kleinere broden en voor 2 grote eenkoornbroden à 3 kleinere broden)
garnering in en op speltbrood
werkwijze
vorige avond
bakdag
evaluatie
Het is de moeite waard om de narijs zo ver mogelijk te laten plaatsvinden, opdat er geen scheuren meer ontstaan tijdens het bakken. Dan zie je de bloemen mooier uitkomen.
summary
This time I wanted to give the doughs a longer last rise, so that it would give a smooth surface when baked. Yes, both the speltwheat breads in the middle and the einkornwheat breads at both sides kept 'unripped' while baking.
Dahlia brood
Wat een geweldig boek van Anna Koster, Bloemen met smaak. Tot mijn verbazing las ik dat ook dahlia's eetbaar zijn. Dus ik snelde naar onze volkstuin/schooltuin De Wielewaal waar ieder van ons vrij is om dahlia's te plukken (graag ook gelijk de oude verwijderen). We hebben bij De Wielewaal vooral rode dahlia's; ik vond ook nog een lila/gele.
Thuis maakt ik een brooddeeg van 1500 gram spelt volkorenmeel en nog twee restzakjes ander meel. 8% desem. 16 gram rode dahliabloemblaadjes door de helft van het deeg. Nachtrijs. Volgende ochtend heb ik de broden per twee halfjes in het casinoblik gestopt. De broden kregen een narijs van 4 uur. Ik had nog 4 dahlia's bewaard om de broden mee te garneren.
Na het bakken (50 minuten in oven van 230-200 graden; laatste tien minuten zonder deksel).
Prachtige broden. De rode dahlia's behouden hun kleur. De lila/gele verbleekte. De dahliablaadjes die ik IN het deeg had gestopt zijn als lichtelijke stippen terug te vinden.
Wat is het leuk om te experimenteren.
summary
Dahlia's, you can eat them. Wow. We have them in our organic allotment garden. I picked some of the last and decorated in- and outside of the spelt wheat breads with them. How fun.