eerder gebakken

Bloemenbrood experiment 8: casinobrood met bloemen als garnering, vloerbrood met bloemen in het deeg

 (zie ook Bakkerswereld november 2021, Bloemen en brood)

 

Casinobroden van volkoren speltmeel met bloemen als garneringverzameld

 

ingrediënten (voor 4 casinobroden van afweeggewicht 1080 gram)

  • 2500 gram volkoren speltmeel van landgoed Tongelaar (ras Convoitise)
  • 37 gram zout (1,5%)
  • 50 gram desem (2%)
  • 1750 gram lauwwarm water (70%)

diverse bloemen als garnering:

  • brood 1 gedroogde zonnebloem, verse goudsbloem en gedroogde korenbloemen
  • brood 2: gedroogde korenbloemen, verse aardpeerbloemen en kamille op de hoeken
  • brood 3: verse goudsbloemen met boerenwormkruid er omheen, komkommerkruid, leeuwebekje, guldenroede, komkommerkruid, duizendblad
  • brood 4: komkommerkruid diagonaal, boerenwormkruid en leeuwenbekjes, boerenwormkruid diagonaal en gulderoede, duizendblad

werkwijze

vorige avond

  • Meng speltmeel, zout, desem en water goed dooreen; geef 30 minuten mengrust; kneed dan in de kom nog enkele minuten met de hand. Doe een kom-opdekop-op de kom en laat het staan voor de nacht. 

ochtend

  • Verdeel het deeg in acht halfjes, vorm deze tot ronde broden, leg ze per twee in ingevet casinoblik. Geef ze een narijs van 3 uren. Versier de broden (tegen het einde van de narijs) als volgt: maak ze nat en 'plak' en 'duw' de bloemen op en in het deeg. Knip de broden in (zodat de ovenrijs ergens naar toe kan). 
  • Doe het deksel op het casinoblik en bak de broden gedurende 50 minuten in aflopende oven vanaf 250 tot 200 graden. De laatste 5 minuten kan het deksel er af. 

bus 1

bus2

 

 

 

 

 

 

 

 

bus3bus4

 

 

 

 

 

 

 

 

bus5bus6

 

 

 

 

 

 

 

 

bus7bus8

 

 

 

 

 

 

 

 

bus9bus10

 

 

 

 

 

 

 

 

bus11bus12

 

 

 

 

 

 

 

 

bus13groot

Evaluatie

Het brood is heerlijk mals, lichtzuur. Alleen goudsbloem, zonnebloem, aardpeerbloem en korenbloem behouden echt de kleuren. De andere bloemen worden doorzichtig tijdens het bakken. 

 

 

 

 

Vloerbroden met bloemetjes door het deegkommetjes

ingrediënten (voor 4 halve ronde plaatbroden met afweeggewicht 430 gram)

  • 1000 gram bloem van Lavett tarwe
  • 15 gram zout
  • 4 gram instant gist (Bruggeman) (vergelijkbaar met 12 gram verse gist, dus 1,2%)
  • 700 gram lauwwarm water

vulling

  • brood 1 10 gram goudsbloem
  • brood 2 10 gram zonnebloem en aardpeerbloem
  • brood 3 10 gram kaasjeskruid en Oost indische kers
  • brood 4  10 gram komkommerkruid

 

werkwijze

vorige avond 

  • Meng meel, zout en gist dooreen, voeg water toe en maak een soepel mengsel. Geef 30 minuten mengrust. Kneed in de kom nog enkele minuten. Verdeel het deeg in 4 stukken. Werk de bloemetjes door het deeg. Dek de kommen toe en laat ze een nacht buiten de koelkast rijzen.

ochtend

  • Geef de deegstukjes een eerste opmaak, laat ze 60 minuten rusten.
  • Vorm de deegstukken tot ronde broden, zet deze op bakpapier op de bakplaat. 
  • Geef de broden een narijs van 90 minuten (hadden er 120 kunnen zijn, zie de scheuren).
  • Snijd ze in, bak ze gedurende 40 minuten in aflopende oven van 250-205 graden (de eerste 10 minuten hoog laten staan, voor de ovenrijs).

zonneblgemengd

 

 

 

 

 

 

 

 

goudsblkaasjeskr

 

 

 

 

 

 

 

 

eerste opmaakgevormd

 

 

 

 

 

 

 

 

gebakkenvloergoudsbloemdoorsnee

 

 

 

 

 

 

 

 

zonnebloemdoorsneekaasjeskruiddoorsnee

 

 

 

 

 

 

 

 

doorsneegroot

evaluatie

De goudsbloemen zijn duidelijk zichtbaar. Dan de zonnebloem/aardpeerbloemen. Dan de mooie zweem van de bloemen van kaasjeskruid. Dan vage stippen van het komkommerkruid. Qua smaak proef je alleen iets van de aardpeerbloemen. Deze gele 'hoog in de lucht' bloemen smaken typisch naar hun wortel, niet speciaal lekker maar dus iets 'wortelachtigs, aard achtigs'. 

 

summary
Flowers on the bread and flowers in the breaddough. On the bread: you see the unbaked decorated bread and you see how it turned out when that was baked. There are flowers that just disappear. There are flowers that kept there colour while being baked in the casino bread tin. Flowers in the dough: the same. The blue flowers of the Bernagie quite disappeared. The flowers of the Helianthus annuus and of the Malvaceae kept their colour (Malva turned to violet).