eerder gebakken

 
Bloemenbrood experiment 3: zonnepitten panbrood
 zonnelboemtien
 
panbrood
In een panbrood verbranden de bloemen niet, zo was mijn gedachtengang. En om een soort 'innerlijk geheel' te maken experimenteerde ik met zonnepitten in het deeg en zonnebloem bloemblaadjes op het deeg. Op het ene brood verse bloemblaadjes, op het andere gedroogde. De zonnebloemen komen van school- en volkstuin De Wielewaal. De emmer is van Doornik Natuurakker, oogst 2020. Alles van dichtbij dus. 
 
 
De bloem van de zonnebloem
bevat uiteraard de pitten. Deze pitten zijn uiteraard eerst weer allemaal minibloemetjes. Een prachtig geheel, dit bloemenhart. Noor Bas: Dit is de efficiëntste manier om zoveel mogelijk zonnebloempitten in een oppervlakte te hebben - en volgt de reeks van Fibonacci. Deze reeks komt veel voor in de natuur. Van bloemkool tot madeliefjes. De natuur trekt zich er natuurlijk niets van aan dat wij mensen er structuren in zien die een wetmatigheid hebben, hier de reeks van Fibonacci. In de kunst komt deze reeks trouwens ook voor - de gulden snede.
 
 
ingrediënten (voor 2 panbroden)
  • 700 gram volkoren rode emmer tarwemeel
  • 100 gram zonnebloempitten (ongeroosterd)
  • 50 gram desem (uit moederdeegpotje gehaald)
  • 12 gram zout 
  • 600 gram lauwwarm water
 
garnering en vulling
  • blaadjes van een halve zonnebloem door het deeg
  • rest van de blaadjes onder en op het deeg als garnering 

verse op deeg

gedroogde op deeg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
werkwijze in sneltreinvaart
 
kneden
  • 22 uur gemengd
  • 22.30 even kneden, dan bloemblaadjes er doorheen gewerkt
voorrijs in de keuken, afgedekte kom
 
08 uur: verlengde voorrijs in de koeling (om beter te kunnen vormen)
10 uur: verdelen, vormen, gelijk bakken
 
Zorg dat de oven verhit is tot 250 graden, strooi wat roggebloem onderin de pan, leg wat blaadjes onderin de pannen (vers in brede pan, gedroogde in smalle pan).
Verdeel het deeg in twee stukken, maak deze losjes op en drapeer ze in de pannen, maak de bovenkant nat met een kwastje water, druk hier de bloemblaadjes in, maak insnijdingen voor de ovenrijs, doe de deksel op de pannen, zet ze in de oven
 
Zet de oven gelijk terug naar 220 graden. Zet de oven na 45 minuten terug naar 200 graden en haal de deksel van de pannen, bak nog 30 minuten zonder deksel (totale baktijd is dus 75 minuten). 
(de kerntemperatuur was na 45 minuten al 100 graden, maar ik wilde een bruinere korst, vandaar die 30 minuten extra)
 
gebakkentwee
gebakken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
evaluatie:
 
  • moeilijk uit pannen te krijgen omdat de zijkanten vastgeplakt zaten (volgende keer zijkanten dus beter bestrooien met meel; inderdaad veel beter gelukt)
  • bloemen aan onderkant niet verbrand (verse niet en droge niet)
  • bloemen IN brood bijna niet terug te vinden
  • verse bloemen bovenop brood prachtig geworden, niet verkleurd.
 
zonnepitten panbrood
 
summary
Sunflowers. How do they get so much seeds in the heart of their flower? Noor Bas - co author of our book Oude granen, nieuw brood - knows that they are 'arranged' acoording to the 'Fibonacci-number'. See on this wikipedia page an illustration of this arrangement in a chamomile flower.  I made these breads, putting sunflowerseeds in the dough and decorate them with fresh leaves of a sunflower and with dried leaves. I baked the breads in stainless steel pans. It askes a bit exercise to put the dough in the heated pan; sprinkled enough with some flour to not stick at the pan AND keep your hand away from the hot steel. (Now that I've done it more often, it comes out very easy). Sunflower bread is an example of 'make a bread with a story', in this case: sunflowerseeds in the dough, leaves of the flower outside. Even more beautiful is that the emmer wheat is grown near my city. The sunflowers come from the schoolgarden  'Wielewaal'