eerder gebakken

Goudsbloemzalf maken
en zie ook paardenbloemzalfverzameld

 

Dit heeft niks met brood te maken, wel met mijn volkstuintje. 
Elk jaar komen bij iedereen van ons, volkstuinders, gevraagd en ongevraagd goudsbloemen boven de grond. Net als vroeger bij ons thuis, op en rondom de 'bussemiete' (Achterhoeks), waren altijd goudsbloemen te vinden. Zo gauw je ze plukt 'voel' je dat al, plakkerig. En anders hoef je maar even aan de bloem te ruiken en je weet het: goudsbloemen. Vroeger versierden wij onze fietsen voor schoolfeest met hei en met goudsbloemen. Van de bussemiete dus. 

 

Goudsbloemzalf oftewel calendulazalf
Vroeger - o jee, alweer vroeger - maakten mijn Udense vriendinnen zowel rode Sint Jansolie als goudgele goudsbloemzalf. Nooit geweten hoe ze dat maakten. Altijd dankbaar een potje aanvaard. Als een kind zich ergens bezeerd had: wat goudsbloemzalf erop en het was zo over. Nu ik in mijn volkstuin veel goudsbloemen heb EN  nu ik mij in het verdiepen ben in de eetbaarheid van bloemen (de groente plantjes zijn altijd zeer aanlokkelijk voor slakken, vogels en hazen dus waarom niet overgaan op eetbare bloemen, dacht ik.) Op een mooie dag ben ik allemaal goudsbloemen gaan plukken. Thuis heb ik ze uitgespreid op een krant; de bloemblaadjes in een kleine weckpot gestopt, (de geleerden zijn het er niet over eens of je de bloemen eerst moet drogen voordat je dat doet, of dat je verse bloemblaadjes gebruikt), daar olijfolie overheen gegoten zodat alles goed onder stond en dit in de vensterbank op het zonnige zuiden laten staan gedurende drie weken (binnen). De olie-met-bloemen heb ik door een zeef gedaan en zo heb ik circa 130 gram olie; 100 gebruik ik voor de zalf, 30 blijft olie.metdaems

 

Olie of zalf
Allebei kan. Ik vind zalf wel heel handig, dus ik ga zalf maken. . Bijenwas besteld (). Ik heb maar 10 gram nodig, die 90 gram bewaar ik voor een andere keer. Verwarm de olie au bain marie, voeg de bijenwas 'druppels' toe en merk dat deze bij circa 70 graden gaan smelten. Roer nog even goed door en schenk dan het mengsel in vier kleine minipotjes (Action), die je op een natte doek hebt geplaatst (zo deed mijn moeder dat vroeger met jams etc). 
Geen etiket erop, maar gewoon wat gedroogde bloemblaadjes met een plakband vastmaken. 

 

A, wat een mooi gezicht
als het mengsel gaat stollen. Vanaf de onderkant van het potje stolt het naar boven toe. Dit is leuk. Uiteraard heb ik aan 1 potje genoeg voor jaren, dus er zit niets anders op dan wat mijn vriendinnen vroeger ook deden: weggeven. 

 

Daems 
- apotheker - heeft twee boekjes geschreven over geneeskrachtige planten. Ik heb de tweede druk, 1973 uitgegeven. Over de Latijnse naam Calendula zegt hij: .) Over de werking van goudsbloem of Calendula officinalis schrijft Daems: . (oef). Ik houd het maar op innerlijke en uiterlijke verwondingen, tamelijk ruim toepassingsgebied dus. En ik ben geen apotheker of dokter, dus je hoeft me niet te geloven.

aubainmarie

stollen

stilleven

groot

 

Paardenbloemen zalf van Annie Schaftenaar

Annie is geloof ik een alles-kunner. Op Fb vertelde ze dat ze paardenbloemenzalf had gemaakt. Hier is de beschrijving, (met haar toestemming):

Ha Ineke, Bloemknoppen geplukt in de tuin van mijn dochter. Wonder boven wonder heeft ze een hekel aan paardenbloemen… 🤣 en kreeg ze er veel. Ik heb ze wel twee maanden laten trekken op zonnenbloemolie zodat de diverse goede stoffen in de olie konden trekken. Daarna door de zeef en met sheabutter en bjjenwas tot een stevige crème gemaakt. Ik had een leeg (hard plastic) potje van Veluws schaapherders crème. Dus hergebruikt.

Superdank Annie.

Hier nog een mooie link naar het maken van paardenbloemenzalf, van Hunebed Nieuwscafé