|
Graanwandelingen 2021 rozijnen/krentenbrood van rode emmer tarwe volkorenmeel
krenten/rozijnenbrood en appelsap
eten en drinken we elke woensdagavond na de graanwandeling. Dus oftewel: ik heb weer veel kunnen oefenen op het maken van dit vruchtenbrood.
krenten/rozijnenbrood
staat er natuurlijk al genoeg op wiebaktmee. De watergehaltes, desemgehaltes, rijstijden en oventemperaturen willen nog weleens wisselen (er zijn meer wegen naar goed vruchtenbrood), maar soms wil ik ineens simpelweg weer wat houvast. Dit geldt vooral voor het bakken. Vruchtenbrood moet je altijd lager bakken dan gewoon brood, omdat het veel gevulder is. Dus je wilt hoog beginnen om enige ovenrijs te verkrijgen, maar dan de oven terugzetten naar??? Of zet je de oven gelijk terug???? Dus ik heb weer een keer alles gewogen en genoteerd. Hier is het dan.
emmermeel
Alle volkorenmeel-van-graan-uit-de-buurt is prima om rozijnen/krentenbrood mee te maken, maar ik heb een zware favoriet en dat is meel van emmer tarwe. Het meel is namelijk heel lossig, romig. Je maakt er een nattig deeg van en de vruchten laten zich vervolgens heel gemakkelijk hier doorheen verdelen (juist omdat het 'andere' gluten heeft dan gewone tarwe en vooral: minder strakke gluten.)
omrekening
Ik heb de broden voor de graanwandeling beschreven. Je kunt het zelf omrekenen, maar ik doe het hier ook even: voor 1 heel groot brood - anderhalf broodblik nodig of een groot blik - neem je 500 gram meel, 7,5 gram zout, 25 gram rijp desem, circa 400 gram water en 400 geweekte uitgelekte vruchten.En..... uiteraard kun je ook alles overdag doen, begin dan als je opstaat en bak het brood in de avond.
ingrediënten (voor 3443 gram gebakken rozijnen/krentenbrood oftewel circa 70 sneetjes)
vulling
werkwijze
vorige dag
bakdag
evaluatie
Ja, het is echt beter om iets lager en langer te bakken dan hoger en korter. Als je lager en langer bakt krijg je een hele mooie roodbruine korst en een super prachtig gare binnenkant. Als je bij hogere temperatuur bakt, rijst het misschien wel heel ietsje hoger, maar de buitenkant is vaak te donker en de binnenkant 'net aan' gaar. Dit is echt het perfecte brood. Redenen: een zeer mooi rijp deeg (door de lange voorrijs) en bakken bij de juiste temperatuur.
summary
During summertime we organize Happy Walking in the Grain at Doornik Natuurakkers. The farmer and me walk with who wants to come with us, wednesday evenings from 19 till 20.30. Afterwards we eat a slice of Doornik bread and we drink applejuice from an orchard of the farmer. I've the honour of baking the bread. Emmer wheat is so super to make fruitbreads with. The reason: the gluten are short, soft, the dough gets very creamy. It is easy to divide the currents and raisins in the dough. With all these walkings I am experienced fruitbreadbaker now. This page is a sort of resume. Here you see the 'logboek' of the walkings this summer
(deze foto is gemaakt door Marije)