eerder gebakken

Logboek graanwandelingen Doornik 2021

 

algemene informatie 

affiche graanwandeling

logboek van 2020

logboek van 2019 en de jaren daarvoor

recept van het rozijnen/krentenbrood

 

19 mei 2021

Vandaag ben ik met Louis Dolmans langs zijn akkers gelopen. Hij teelt dit jaar: Sint Jansrogge, Spelt van Hoosterhof en Oberkulmer Rotkorn spelt, lupinen, twee rivetsoorten op dezelfde akker. En dan is de akker met de emmerproefvelden spontaan weer opnieuw gaan groeien, dus we kunnen ook weer allerlei kleuren emmer verwachten. De populatietarwe van Doornik - voorheen Heliaro geheten - staat elders. 
De roggevelden staan er al super bij. Hier een plaatje. 
De wandelingen beginnen de tweede week van juni, zie algemene informatie.

rogge 19 mei 2021

5 juni 2021 ben ik gaan kijken bij Doornik Natuurakkers. De eerste tarwearen piepten uit de stengels. (zie foto: emmer aar). En vooral: alles in ontzettend gegroeid na droogte april/mei (granen moeten wel diep wortelen), vele regen mei (roetsj, daar gaan ze). De grassen langs de akkers zijn ook ontzettend gegroeid. Je denkt: wat is gras, wat is graan? (tweede foto: Oberkulmer Rotkorn akker)emmeraar piept er uit 5 juni2021

oberkulmerrotkornwatisakkerwatisgras5juni2021

9 juni 2021 eerste graanwandeling

Een zonovergoten avond. Mooie wandeling en verbazing hoe hard alles groeit, zowel op de akkers als buiten de akkers. (Dit deel van Doornik Natuurakkers omvat 20 hectare akkers en 12 hectare akkerranden, heggen, paden enzovoort). Opmerkelijk is ook dat de granen niet jaar niet in rijtjes gezaaid zijn zoals voorheen, maar 'volveld'. Voordeel van rijtjes: onkruid kun je mechanisch bestrijden. Voordeel van volveld zaaien: je hoopt dat de granen zo snel groeien, dat het als het ware 1 graandeken wordt, waarbinnen onkruid geen kans krijgt. Bij de speltakkers en bij de roggeakkers lijkt dit inderdaad zo te zijn. Bij de rivetakker minder. Daar staat nogal wat wikke tussen en dat kun je dus niet meer mechanisch eruit halen. Oftewel wikken en wegen hoe je zaait. Als je veldbreed zaait, heb je wel meer zaaizaad nodig. 
Ik vind het prachtig om te zien, zo'n volveld gezaaide akker. Het is als vroeger, toen mijn vader en opa de rogge met de hand (vanuit de bak) inzaaiden. Dan krijg je dus ook een dichte akker. 
Hieronder de foto van bloeiende Sint Jansrogge gisteravond. 

rogge 9 juni 2021

 

16 juni 2021

Het was heet. Evenwel, toch wandelden we met ons zevenen en doken er nog twee wandelaars op. De groei is immens in de afgelopen week. De Oberkulmer is zo ongeveer mans/vrouwshoog nu, het veld staat volop in de aren. De roggevelden staan er fantastisch bij. De rivet is ook ongelooflijk gegroeid, het is een wedstrijdje tussen de bonte wikke en de rivet: who will win? Je ziet de rivetten op de foto's hieronder. Op de lupinevelden staat nogal wat herik dat hoognodig gewied moet worden. Dus wie een halve dag  of langer zin heeft in zo'n zenkarweitje, bel naar Louis. 

rivet en wikke 16 juni

louis16juni2021

 

23 juni 2021

Afgelopen weekend waren er flinke buien. Een veld Oberkulmer Rotkorn en een veld Sint Jansrogge hebben daar nogal van te lijden gehad, delen zijn gaan liggen oftewel legeren. De spelt had zich zondag weer hersteld, aldus Louis, maar maandagnacht heeft het wederom uren geregend en zijn de opgerichtten weer gaan liggen. Hopelijk gaat het zich nog herstellen, de planten lijken dus ook erg sterk.
Het rivetveld is ook weer enorm gegroeid, de rivet aren steken fier uit boven de wikke, maar hier is de vraag: sterft de wikke op tijd af of gaat de wikke de rivet nog de baas worden?
Benieuwd naar de 'stand van zaken' volgende week. Wij hadden een prettige wandeling met ons tienen. Hieronder een foto van de Sint Jansrogge die hier nog prachtig rechtop staat; het legeren is vooral op het andere roggeveld (waar de rogge vanaf het begin hoger een weelderiger stond dan op dit veld). 

rogge 23 juni

 

30 juni 2021

Er kwamen twee mensen meewandelen. Het regende, eerst zacht, toen harder. Het is balen voor de oude granen dit jaar. Oude granen zijn vaak hoge planten en zijn dus gevoeliger voor wind en buien. Bij Doornik is een deel van de rogge en een deel van de spelt gaan legeren. Laten we hopen dat er zon zal komen, zodat de aren weer droger (en lichter) worden en zich misschien deels weer oprichten. De rivet op de foto hieronder heeft geen last van legerigheid, maar heeft last van de klimmer wikke. Je ziet ook dat de aren flink bedruppeld zijn. 

rivet30juni2021

7 juli 2021

Wat een mooie avond. Er waren 30 wandelaars, dus Louis en ik hebben elk een groep rondgeleid. Het middelste roggeveld staat nog steeds fier rechtop. De rogge krijgt al een beetje de kleur van rijping. Idem bij de Oberkulmer rotkorn, die doet haar naam eer aan; het rood schemert al door de stengels. 
7 juli rogge

7 juli oberkulmer

11 juli 2021

We hadden een extra wandeling georganiseerd voor de bakkers, die uiteraard 's avonds slapen. Het was prachtig weer. De kanten langs de akkers waren gemaaid. En André Jurrius had met zijn kennersoog voorspeld dat de rivet best geoogst kan worden - die wikkes zullen de combine niet te zeer verstoren - feitelijk vdat Louis dit jaar een goede oogst zal hebben. Dus we kunnen weer veel brood maken van Sint Jansrogge, Oberkulmer en Hoosterhof spelt, populatietarwe. En ik verheug me uiteraard super op brood van rivet. De onderste foto is van Marij.

11 juli 2021rivetten

11juli2021bakkers

 

14 juli 2021

Flinke buien voorspeld. We hadden paraplu's en regenjassen bij ons. Met ons veertienen hebben we de Oberkulmer spelt, de schitterende Sint Jansrogge, de rivet akkers en de emmer- en eenkoorn aren op het veld van vorig jaar bewonderd. De productontwikkelaar van biologische bakkerij BackBord was ook bij ons. En - zoals dat met bakkers gaat - ze nemen altijd brood voor elkaar mee. Dus Hannes ging naar huis met Jorenbrood en met Ineke brood en wij mochten allemaal genieten van het BackBord brood. Hannes heeft elk brood uitgelegd, en zo vlogen de termen als kochteig, remesybrood, nachtbrood, ons om de oren. Schitterende informatieve graan- en broodwandeling, mede dankzij Hannes Karrenbrock. De foto hieronder is van hem. Sint Jansrogge en graanwandelaars.

14julidoornikhannes

 

21 juli graanwandeling 7

Prachtig weer deze avond. De velden rijpen snel. Maar als je op een speltkorrel bijt, is er nog een soort zachtheid te proeven. Een landbouwhandboek uit 1893 zegt: het oogsttijdstip is als de korrel rond 15% vocht bevat. De teler kauwt op een graankorrel en maakt een inschatting van de rijpheid. Een oude wijsheid is dat je een 'geelrijpe' korrel nog met je nagel kunt breken, een 'volrijpe' niet meer.  
De roggevelden zullen komende week geoogst worden. Maar ook dan valt er nog genoeg aan granen te zien dus 
28 JULI NOG GEWOON GRAANWANDELEN. Hieronder dan nog een laatste blik op dit roggeveld. 

marlou oberkulmer

21 juli rogge

 

n.b. Nanda van Bronkhorst liep mee. Zij liet ons een oogstvlechtwerk zien, gemaakt van de rode emmer planten van vorig jaar. 

corndoll25

28 juli graanwandeling 8

Alle granen staan nog op het veld. Foto’s volgen. We hopen voor alle graantelers dat de zon gaat schijnen zodat ze goed kunnen oogsten. 4 augustus is er zeker nog een graanwandeling.

 

4 augustus graanwandeling 9

Mooie wandeling met boeren (2) en burgers. De granen zijn nog net ietsje te nat om te oogsten. Het vochtpercentage in de korrel moet 16% zijn om ' de winter door te komen'.
In de nachten is het de atmosfeer vochtig, in de ochtend begint de atmosfeer iets op te drogen en in de middag zouden de korrels dan droog genoeg moeten zijn om te oogsten. We hopen op enkele dagen hitte (zoals voorspeld) zodat de graanboeren al hun prachtige tarwes en rogges kunnen combinen.
Op Doornik zou dat volgende week dinsdag of woensdag kunnen gebeuren. We laten de laatste wandeling op 11 augustus gewoon door gaan, ook al is er geoogst. Op elke akker vallen nog genoeg aren te vinden, die ons laten zien hoe het graan er uit zag.
Dus wie nog een keer mee wil lopen: laatste kans op 11 augustus. 

Aanrader
Voor ons boek Oude granen, nieuw brood, hebben we onder andere geput uit een prachtig gedigitaliseerd landbouwboek uit 1893 (digitale versie is vierde druk uit 1901) van het Handboek voor den Nederlandschen Landbouw en Veeteelt. Het deel dat gedigitaliseerd is de Wageningen University & Research is deel twee en handelt over akkerbouw. Fantastisch. Niet alleen alle granen die toendertijd geteeld werden, worden besproken. Ook andere gewassen zoals de lupine die Doornik Natuurakkers teelt. Spurrie, boekweit, huttentut, noem ze allemaal maar op. Kunstmest werd in die tijd nog nauwelijks gebruikt, dus het gaat ook veel over vruchtopvolging, mengteelt van granen/bonen etc. Lees dit prachtige boek. Met dank aan ons ' Wageningen'. 

 

11 augustus laatste graanwandeling

De komende dagen gaat alles geoogst worden. Er zijn vier zonnige dagen voorspeld, mooi. Het graan moet echt goed droog zijn voordat het gecombined kan worden. Dat is dit jaar nog belangrijker omdat in de meeste velden ook legerig graanaanwezig is, dat per definitie langer nat blijft omdat de onderkant van de plant dichterbij de grond ligt. 
We haden een mooie wandeling met ons zevenen. Waarom is speltbrood verteerbaarder? Wat is de tactiek van de mussen om WEL graantjes mee te pikken, maar buiten de klauwen van de sperwer te blijven? 
Joop Daems heeft alweer een mooie uitleg van de solitaire bijen gegeven (thxs Joop, voor elke keer meewandelen en voor het voorlichten over bijen), andere Joop (Koopmans) ook superdank dat hij enkele keren voor 'achtervang' heeft kunnen spelen bij teveel deelnemers. 
Moge de oogst goed zijn en moge er veel lekker brood van gemaakt worden. 
Foto's hieronder: Oberkulmer 11 augustus, Sint Jansrogge 11 augustus 

11 augustus oberkulmer   


11 augustus rogge