eerder gebakken

Nieuw warenwetbesluit meel en brood in het kort
met dank aan de informatie pagina’s van het NBC

 

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

De regels gaan in op 1 juli 2020.
Er is een overgangstermijn van 1 juli 2020 tot 1 juli 2022.
Per 1 juli 2022 zijn deze regels verplicht.

 

Hoe noem je je onverpakte broden? (bv op schapkaarten)

De naam van ELKE BROODSOORT begint met de aanduiding wit, bruin of volkoren brood.

Wit bevat voornamelijk bloem en de zemelen zijn niet zichtbaar
Bruin bevat voornamelijk (volkoren)meel. Advies: gebruik minimaal 50% volkorenmeel
Volkoren bevat uitsluitend volkorenmeel. (dit is een beschermde naam, alle bestanddelen moeten er in natuurlijke verhouding inzitten; fabrieksvolkoren mag kiem verhit hebben en hiermee langer houdbaar meel gemaakt hebben)

 

Uit de naamgeving moet blijken welk graan/welke granen er in het brood zit/zitten.

1 graansoort benoemen als dit 98-100% van het meel is. Bijvoorbeeld tarwebrood.
2 graansoorten benoemen als de tweede graansoort minstens 5% is. Je noemt als eerste het meeste. Bijvoorbeeld tarweroggebrood.
3 graansoorten benoemen als de tweede en derde minstens 5% van het meel deel uitmaken. Je noemt ze naar volgorde van hoeveelheid. Bijvoorbeeld tarwespeltroggebrood.
meergranenbrood mag het brood heten als het minstens 3 granen bevat en als hiervan 1 graan hooguit 90% is (meestal tarwe), de andere twee ‘mogen’ dan bijvoorbeeld 9% en 1% zijn of zelfs 9,9% en 0,1%. Dit mag je allemaal meergranenbrood noemen. (of zie stroomschema NBC)

 

Wat mag allemaal meedoen als meelbestanddeel?

Grutten, vlokken, meel als vulmiddel, gekiemd graan, gekookt graan, gemout graan of gemoutte graandelen (maar NIET moutextract; dit is een broodverbeteraar) etc mogen allemaal meedoen als meelbestanddeel. Toegevoegde gluten mogen bijvoorbeeld niet meedoen (of zie interpretatie meelbestanddelen 2 augustus 2020 NBC)

 

Wanneer mag je iets (zuur)desembrood noemen?

Hier zegt de wet - mijns inziens - iets raars. Je mag alleen (zuur)desem als rijsmiddel gebruiken, ‘maar daarnaast mag je maximaal 0,2% droge gist of maximaal 0,5% verse gist toegevoegd worden’ (percentages van meelgewicht). Bij brood met minimaal 30% zaden, vruchten, noten enz mag je zelfs 0,5% droge gist of 1,2% verse gist toevoegen. (Zie ook een vorige wiebaktmee bladzijde over zuurdesembroodregels in Nederland en in andere landen.)

 

Hoe noem je speciaal brood? Je noemt eerst wit/bruin/volkoren, dan de granen en dan….

Bevat het brood minstens 30% krenten dan mag je het krentenbrood noemen; bij minstens 30% rozijnen rozijnenbrood; bij minstens 30% samen noem je het in hoeveelheidsvolgorde krenten/rozijnen of rozijnen/krentenbrood. Zaden die in het brood zitten, mogen ook vermeld worden. Zaden waarmee je het brood decoreert mogen niet vermeld worden tenzij als: gedecoreerd met ….

 

En dan hebben we nog heel, half en – nieuw in deze warenwet - middel

Half is 240-265 gram droge stof; midden is 360-400 gram droge stof. Heel moet 480-530 gram droge stof bevatten. Bij broden-met-kenmerk geldt geen verplichting van droge stof. (zie ook NBC site over dit onderwerp)

 

Wat zet je op de etiketten van verpakt brood?

Behalve de juiste naam (zie hierboven) gelden de regels die altijd golden. Zie de site van het NBC