eerder gebakken

Broodzak of bag-again?

 

Eline Ex van Bakkerij Ex had een tijdje geleden dit in haar nieuwsbrief staan:

Misschien weet je nog dat je 10 broden kon winnen als je een eigen broodzak meenam?
Dat is inmiddels al weer ruim een jaar geleden. Nu doen we dat weer!
Heel maart kan je je naam doorgeven als je je eigen broodzak meeneemt. Bijvoorbeeld een katoenen broodzak, een papieren broodzak van een eerder bezoek, maar een theedoek, kussensloop of linnen tas werkt ook perfect.
Je maakt kans op een van de prachtige prijzen:
* Het paasbrunchpakket
* 1 x 10 gratis broden
* 10 x 1 gratis brood 
* 1 x 10 gratis snacks 
Ja echt waar! 
Hergebruik dus je broodzak of neem iets anders mee! We waarderen het zeer! Je mag zo vaak meedoen als je je eigen broodzak meeneemt :)

Verder! We zijn er morgen vroeg weer, met heel veel brood, en lekkers, zoals koffiebroodjes, croissantjes, krentenbollen en meer...


Tot snel op de Waddenweg!

 

Laten we deze boodschap van Eline in onze oren knopen. bag again

'Wilt u het in papier of in plastic mevrouw/meneer?'. Weg met deze vraag. Want wij, klanten staan gewoon aan de andere kant van de toonbank met onze sloop of theedoek of linnen tas of met onze bag-again open en daar kan het brood zo in.
Heel vroeger - ik spreek over de jaren vijftig en begin zestig - bij de kruidenier gingen onze 12-ons broden ook hup, zo in de canvas tas. Bij de suiker, de appelstroop, de koffie of wat dan ook voor verdere boodschappen. Er ging nooit iets om het brood heen. Ze stonden rechtop in de canvastas, tas aan het fietsstuur en hup, naar huis. 
Toen ikzelf bakkerij De Kuch had, moesten wij ook nadenken over broodzakken. Ontwerp, materiaal. Het werden broodzakken van geparaffineerd papier, geweldig om de broden in vers te houden maar wel - in de jaren tachtig - al acht cent per stuk. Veel klanten in de natuurvoedingswinkel kozen liever voor plastic, tot vreugde van de winkelier: veel goedkoper voor de winkel dan de aanschaf van papieren broodzakken. 
Nu, anno 2021 wordt het tijd voor een nieuwe revolutie. Weg met alle verpakking. Wij - klanten - brengen zelf iets mee om het brood in te vervoeren naar huis.  

 

Maar hoe moet het dan met gesneden brood?broodmes4

Wie persé zijn of haar brood gesneden wil hebben, neme zelf een vorige broodzak mee of een bag-again die mooi om de sneetjes past. Maarrrr, de broodsnijmachine kost energie en maakt lawaai.
Veel beter dus: koop het brood ongesneden en schaf zelf een goed broodmes aan. Of schaf een hand broodsnijmachientje aan. Soms vind je er één in de kringloopwinkel.
Tip voor een goed broodmes: molens, die aangesloten zijn bij het Ambachtelijke Korenmolengilde hebben een supergoed vervaarlijk groot broodmes, voor circa 20 euro te koop. 

 

Maar hoe blijft het dan vers?

Ja, de ellende is natuurlijk begonnen met de welvaart. De broden werden met dank aan de broodverbetermiddelen steeds zachter en wij mensen werden steeds luier dus we wilden gesneden en verpakt. 
Ellendig genoeg, droogt het broodverbetermiddelbrood sneller uit. Dat is punt 1. Dus wij hebben vooral een plastic zak nodig of een geparaffineerd-papier zak om het brood nog enigszins vers te houden. 
Ellende 2: dankzij de enzymen in de broodverbetermiddelen, gaan onze moderne zachte broden sneller schimmelen. 
Van beide zaken - snel uitdrogen en snel schimmelen - heb je geen last als je een brood koopt dat een lang rijsproces achter de rug heeft (dit brood krijgt een elastische kruim en blijft uit zichzelf langer vers) EN als dit brood gewoon zonder verbetermiddelen (tegenwoordig gemaakt met hulp van enzymtechnologie, zie hier) gemaakt is. Zo'n puur brood gaat niet schimmelen. 
Dus: koop een puur brood waar je zonder problemen een halve week van kunt eten.

 

Hoe bewaar je het thuis?kast4

Ach, die goede oude tijd. In Frankrijk gingen de broden in een doek gewikkeld in een houten lade van de kast, ik heb even een plaatje gezocht van een comptoir waar je zelfs het brood kunt snijden op een 'zijlade-die-je-uittrekt'. (comptoir betekent overigens Toonbank, dus misschien is dit een toonbank van een bakkerij?) Le pain aime le bois, zeggen de Fransen. Ze hebben in de bakkerij mooie houten rijskasten voor hun stokbroden, de zogeheten armoires. En thuis dus een prachtig broodvak in de houten keukenkast. 
Bij mij vroeger thuis ging het brood ook in de keukenkast, los op een grote plank. Vóór het eten sneed moeder het brood. Het broodmes zie ik nog voor me, houten handvat, glooiend snijdeel van alle keren bijslijpen (tegen de stenen muur of tegen de dorpel). Ach, die goede oude tijd. 
Zelf bewaar ik mijn brood in een la van mijn keukenkast. Het brood zit in een linnen doek of katoenen doek of in een oude broodzak of in een bag-again. Hup, kruimels uitschudden uit doeken of bag-again, en af en toe in de was. En je hebt geen broodzakken meer nodig, papieren noch plastic. 

 

Kortom

  • Koop een puur brood (blijft langer goed, schimmelt niet).
  • Koop een ongesneden brood (scheelt energie en lawaai in de winkel).
  • Neem zelf een theedoek, een linnen doek, een bag-again mee naar de winkel.
  • Schaf een goed broodmes aan of een hand broodsnijmachine.
  • Bewaar je brood in een doek in een houten kast/kist of in de broodtrommel.

theedoek

knoop erin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

summary

Ever since the breadimprovers made the bread softer & ever since we, customers, want sliced packed bread we produce a lot of paper bags and plastic bags that we throw away. Not so very sustainable. So why not buy a pure good bread (keeps longer fresh from itself), as a whole (no energy-waisting slicing machines, no bad noise in the store), and take a towel or a bag-again with you to the bakery, where you can put/wrap your bread in. 
At home: put your bread - wrapped in cotton towel or linen cloth or re-using paperbag - in a wooden cupboard or in a breadbin. 
You want your bread in paper or in plastic?
No thanks. 

bag again groot