eerder gebakken

Roggebloem als versiering, fotoverslagje

 

Eigenlijkbloem

ben ik niet zo van het versieren. Maar nu ik eenmaal gemerkt heb, hoe mooi een klein beetje wit meel op een gebakken brood is, nu doe ik zo ongeveer niet meer anders. Ik had zin om wittebrood te bakken en enkele restantmelen op te maken. Dus gisteren en vandaag heb ik van 1000 gram tarwebloem (Demeter, De Nieuwe Band, zie foto hiernaast), 200 gram roggevolkorenmeel (Demeter, Sint Jansrogge) en 100 gram tarwevolkorenmeel (Eko, natuurwinkel) wat desembroden gemaakt (gisteravond deeg gemaakt met twee eetlepels moederdeeg en 1,5% zout; door een deel ervan de geweekte en uitgelekte krenten gedaan; beide degen vannacht in de keuken laten staan. Vanmorgen om 09 uur in blikken gedaan, laten narijzen in mijn rijskastje gedurende 4 uur, toen dus versierd en gebakken.

Versieren

doe je eigenlijk met roggebloem of met rijstebloem. Deze bloemsoorten blijven mooi wit tijdens het bakken (tarwebloem etc verkleurt). Rijstebloem heb ik nooit in huis, maar rogge volkorenmeel heb ik altijd in huis. En een zeefje heb ik ook. Dus dan kan ik heel gemakkelijk mijn eigen roggebloem 'maken'. 
1. maak de bovenkanten van de broden een klein beetje nat 
2. vul je zeefje met roggebloem en tik tegen het zeefje boven de broden
3. knip of snijd de broden

 

summary

If you want a nice little 'snowy' skin on your baked bread, you use white rye flour or white rice flour. Both don't colour while baking. As I never have white rice flour at home and neither white rye flour, but YES always whole rye flour AND as I have a sieve, I just 'make' my own white rye flour. In Holland we say: if you're not strong, than be smart.

gerezen

rogge

zeefje

 sneeuw

sneeuw

klaar

krentenbrood

wit

licht helpt mee

doorsnee