|
ognb variant van het boekweitbrood op bladzijde 212
Recept van het boek aanpassen naar eigen inzicht.
Annie Schaftenaar ken ik van de broodbaklessen en van de graanwandelingen. Ze is een zeer ervaren thuisbakker inmiddels. Ze mailde mij zondag dat ze nog boekweitmeel had staan, dat zij en haar huisgenoten geen coeliakie hebben en of ze de glutenvrije broden op bladzijde 212 en 213 ook gewoon met een deel tarwebloem - en dan geen fiberhusk en tapioca - en alleen gist (geen bakpoeder) zou kunnen maken. Ik heb gezegd: volgens mij prima. Als idee heb ik nog gezegd: je zou iets gebroken lijnzaad toe kunnen voegen, dat neemt heel veel water op en maakt de boekweit misschien 'minder zwaar'.
De glutenvrije recepten in het boek Oude granen, nieuw brood zijn allemaal gemaakt door Ine Straat. Zij heeft een eigen website d'as andere koek.
Zo gezegd zo gedaan,
de volgende avond kreeg ik al recept en foto's en vandaag kreeg ik de aangesneden binnenkant. Ik mag het gebruiken hier op wiebaktmee. Prachtig brood geworden. Zoals Annie schreef: heerlijk knapperige korst. Lekkers smaak. Prima brood zo.
In sneltreinvaart was dit haar vervangende recept:
275 gr boekweitmeel, 125 gr T65, 9 gr instantgist, 8 gr bakkerszout, tl anijszaad, 15 gr donkerbr suiker, 10 gr citroensuiker, 30 gr gebroken lijnzaad, 20 gr olijfolie, 350 gr + scheutje lauwwarm water, 50 gr gedroogde cranberries, eetl pompoenpit, eetl sesamzaad, halve eetl lijnzaad. Verder qua handelwijze recept gevolgd. Niet in bakpapier maar in goed ingevet broodblik
Recept en werkwijze uit het boek en de aanpassingen van Annie
INGREDIËNTEN
WERKWIJZE
Ine Straat heeft op haar site een aantal prachtige SUIKERS gemaakt, waaronder de citroensuiker die je hier nodig hebt. Zie d'as andere koek, Suikers met smaak. En als je daar toch bent, geniet van haar prachtig mooie website en van haar verhalen.
Super dank Annie Schaftenaar voor het delen van je ervaring en superdank - wederom - Ine Straat voor dit prachtige boekweitrecept.
summary
Fun if people use the recipes in our new book Oude granen nieuw brood just as a frame. They can replace flour for another flour - in this case replace a small part of the buckwheatflour by white wheat flour (as the maker has no coeliakie, but has a bag of buckwheatflour that should be used. Further she replaced the both rising agents (yeast and baking powder, in the recipe used to 'wear' the heavy buckwheat) by using only the yeast. Further she added a bit broken linseed so that you get some 'softer' structure. I am very happy that people go and use the recipes not as 'you must do it this way' but as a tool to give your own twist at the recipe. The original recipe in the book is made by Ine Straat, you can find here her beautiful practical and philosophical website. The name of her website is: d'as andere koek.