eerder gebakken

Svedje Råg Bröd en hand-snijmes en lange houdbaarheid.

 

Arnold van Zuylen

heeft net als ik een aantal keren het Svedje Råg Bröd gebakken. Hij was degene, die me er op attent had gemaakt dat het recept in het boek waarschijnlijk niet klopte. De degen bleven veel te nat.
Nu we eenmaal de goede methode te pakken hebben (dag 1 200 hele gerst en 400 water, 200 gram zaden geroosterd en dan geweekt in 200 gram water, desemzetsel van 50 gram desem, 400 gram volkoren roggemeel en 600 gram water; dag 2: 200 gram rogge volkorenmeel en 200 gram spelt volkorenmeel erbij plus 18 gram zout en 50 gram honing) (ik ken het recept uit mijn hoofd), nu is het ook leuk om te variëren door bv vruchten toe te voegen (krenten, abrikozen, zie hieronder), speltvolkorenmeel een keer te vervangen door speltbloem, en vooral: door een stuk brood meer dan een week onaangesneden te laten liggen, in doeken gewikkeld, om het dan alsnog te proeven.
Zo hadden we gistermiddag tesamen vele variaties op het Vikingbrood op tafel liggen. Het leukste was nog: Arnold had een mes meegebracht, waar je stevige broden tot hele dunne sneetjes kunt snijden. Precies zoals het hoort, volgens Beesham Soogrim, de maker van dit recept in het boek Oude granen, nieuw brood. Hele dunne plakken. Dat kan met zo'n mes. En..... dat brood van meer dan een week oud smaakte prima. Dus met een voorraadje van dit Vikingbrood en met zo'n mes kun je als Viking rustig een paar weken van huis gaan. 

Voor het recept zie Svedje Råg Bröd herstelde versie bladzijde 199 Oude granen nieuw brood herstelde versie bladzijde 199 Oude granen nieuw brood

De Schnittfix is volgens mij nergens meer te koop, wel prachtige verhalen op internet te vinden zoals hier. WIE NEEMT DIT MES WEER IN PRODUCTIE. Dan kan elke klant een ongesneden brood kopen, in katoenen zak mee naar huis nemen en thuis snijden in elke gewenste dikte. 

Zie hier de versie die Annie Schaftenaar maakte van dit Vikingbrood.

 

 

met abrikoos vers

met abrikozen dus

 

 

dungesneden brood van ruim een week oudzeer dun gesneden brood van ruim een week oud

 

 

prachtig mesroestvrij staal, zo ziet het mes eruit aan de snijkant

 

 

wat een mooi mes en een mooi broodStilleven van mes en dungesneden Vikingbroden

 

 

 

 

Ha, inmiddels weer wat wijzer. Mijn zus appte mij dat zij ooit in Frankrijk op een rommelmarkt een 'broodmes met afstandhouder' kochten, compleet nog met doos. Merk: Montana.
Zij kopen dus nooit gesneden brood, maar altijd ongesneden. Snijden doen ze zelf.
Als je op internet wilt zoeken: broodmes met afstandhouder. Niet zo fancy als de Schnittfix - die ligt namelijk onovertroffen prettig in je hand als je snijdt -  maar zolang die nog niet opnieuw op de markt is....

nokiafeb2021 051

nova broodmes