eerder gebakken

Cranberry's vers of geblanceerd?
foto's Theo Jennissen en Ineke Berentschot

 

Het nieuwe boek Oude granen, nieuw brood

bladzijde 182/183 geeft foto's en recept van de cranberry-vruchtenbol. Het is gemaakt met speltmeel van spelt uit Maashorst. De cranberry's komen ook uit natuurgebied de Maashorst. Na het plukken gaan ze in de vriezer. Voor gebruik wordt de juiste hoeveelheid uit de vriezer gehaald, even in heet water gezet en dan afgegoten. Maar wat als je verse cranberry's kunt kopen/plukken? Moet je de vruchten dan ook eerst blancheren of doe je ze vers bij de vulling? Nu december nadert, kun je ze namelijk vers kopen in de natuurvoedingswinkel. 

 

Helft vers, helft geblancheerd uitgeprobeerd.

Ik had toch nog een zoet desem staan in de koelkast, bestaande uit eenderde volkoren emmermeel, eenderde Lavett bloem en eenderde tritordeumbloem. Dit heb ik vermengd met wat zout en wat tritordeumbloem (had ik ook nog staan) en wat water. Door de helft van het deegje heb ik verse cranberry's gemengd. Door de andere helft heb ik uitgelekte, enkele minuten geblancheerde, cranberry's gemengd. Dit laatste ging gelijk al moeilijker, ze gaan snel stuk. Het deeg heeft in de buurt van de verwarming twee uur nagerezen, toen heb ik het gebakken. 

 

Vanmorgen

sneed ik de broden aan. Grappig. Het verschil is maar klein. Blijkbaar worden beiden zachter tijdens de narijs en tijdens het bakken. Conclusie: gebruik de verse cranberry's rustig RAUW. Qua smaak maakt het niet uit. Beide sneetjes brood smaken naar brood en iets prettig zuurs (zoiets als echte appelstroop). Je kunt het geheel van de vulling (in het boek cranberry's, rozijnen, walnoten) variëren naar eigen smaak. Op de foto zie je links de geblancheerde, rechts de rauwe. 

gekookttienrauwe cranberries

 

 

 

 

 

 

 

 

linksgekooktrechtsrauwtwintig

 

Knalrood vers of uit de vriezer versus donkerbruin gedroogd en gezoet.

Je kunt ook gedroogde (en licht gesuikerde, ter conservering) cranberry's in de winkel kopen. Ze smaken als snoepjes, dat wel, maar ze zien er veel donkerder uit. Persoonlijk kies ik voor verse cranberry's - versgeplukt of uit de vriezer - ; lekker zuur en lekker knalrood. In de natuurvoedingswinkel zei de winkelier: 'In de decembertijd hebben we ze vers, de rest van het jaar kun je deze zelfde in het vriesvak vinden'.

 

Met superdank aan de Bakhuys

bakkers Paul van den Steenhoven en Frans Bos - en aan hun opleider Toon van Houdt - voor dit prachtige recept. Hierna zie je nog enkele foto's die fotograaf Theo Jennissen maakte toen ze dit brood aan het bereiden waren en toen het - iets te vers maar ja - doorgesneden in de handen hielden. 

cranberry'stwintig

oprollenvijftig

doorsneevijfgtig