eerder gebakken

Wat te doen met teveel moederdeeg?pannenkoekmetingr10

 

Normaal

gesproken heb ik twee of drie potjes in de koelkast staan, die voor eenderde gevuld zijn met moederdeeg. Meeeeer dan genoeg want immers, een theelepel uit elk potje is meer dan genoeg om desem te maken voor n'importe pas hoeveel broden. Soms is het desembrooddeeg zo mooi gerezen, dan kan ik het niet laten om een deel hiervan nog weer in een extra potje te doen. Met genoegen zie ik alle luchtgaatjes door het glas. Maarrrr, weer een potje moederdeeg erbij. Wat hiermee te doen? Gisteren had ik een daadkrachtige bui. Ik zou de helft van het potje gebruiken voor pannenkoeken en de andere helft voor flappen die ik zal vullen met een Chinese kool, die ik nog heb liggen.

 

Pannenkoeken met stroop

for lunch. Doe meel (van welke soort dan ook, ik gebruikte tarwevolkoren) met een snufje zout en een half potje moederdeeg en water tot een yoghurtachtig beslag. Ik had maar twee pannenkoeken nodig, dus de verhouding was ongeveer half meel, half moederdeeg. Voor het beslag gebruik je dus geeeeen ei en geeeeen melk, de desem geeft smaak genoeg aan je pannenkoeken. Daarbij: zo zijn ze voor iedereen geschikt, ook voor veganisten. 
Verhit wat olie in de pan (ik gebruik altijd koolzaadolie van de natuurwinkel, goedkoop en heel mooi geel van kleur), doe de helft van je beslag in de pan, laat dit gaar worden en keer dan de pannenkoek om. Bak daarna de tweede. En heb een luxe lunch met allebei een pannenkoek met stroop van Crombach (al heel lang DE hoogstamboomgaarden stroop die te koop is in de natuurvoedingswinkel).

 

Koolflappen met klein beetje roomboter in het deegkoolenz

for dinner. Maak een deegje van een beetje meel (maakt niet uit van welk meel, ik gebruikte tarwevolkoren), snuf zout en de andere helft van je moederdeeg en een stuk boter (ik schat dat ik 25 gram had). Voeg water toe, beetje bij beetje en kneed van het geheel een deegje (niet te vast, niet te nat). Doe dit in een kommetje, doe dit in een plastic zakje en zet de kom in de koelkast tot gebruik. Snijd de Chinese kool in reepjes, snijd een ui in stukjes, bak kool en ui in (koolzaad) olie of boter glazig. Voeg kummel toe, dit hoort echt bij de (Oost-Europese) koolflappen. Doe het kool/ui/kummelmengsel over in een vergiet en laat het staan toe gebruik. 
Voor het avondeten heb ik het deeg uitgerold en hier met een soepkom rondjes in gemaakt. Vijf hele rondes. Het restant deeg heb ik weer uitgerold, nog drie rondes. Schep koolvulling op een rondje en vouw deze dubbel. (Voor luxe vulling: leg wat walnoten op het koolmengsel). Duw de randen aan met een vork. Of schep koolvulling op een hele ronde, leg daar een andere hele ronde overheen.
Of maak een iets grotere ronde die je eroverheen legt, draai het geheel om en vouw het overstekende deel als een soort bakje over het (nu) bovenste deel. Oftewel, allerlei variaties mogelijk.
Prik de bovenkanten in met een vork.
Leg de flappen op ingevette bakplaat of op bakpapier. Bestrijk ze met een klein beetje olie (voor mooie glans) en bestrooi ze met bv maanzaad.
Bak ze gedurende 30 minuten in een oven van 180ºC.
De smaak is super. Het sobere deeg (waarbij het desem al smaakstoffen in het deeg maakt), net dat kleine beetje boter in het deeg dat het licht-bros maakt en dan de combinatie met de vulling. Viel bij iedereen in de smaak. 

uitsteken

metwalnoten

 

 

 

 

 

 

 

 

inprikken

maanzaad

 

 

 

 

 

 

 

 

klaarengaar

eetsmakelijk

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirogi

Je kunt ook een ander soort deeg maken, zie deze complete maaltijd pirogi uit het Russische kookboek, enkele jaren geleden op wiebaktmee gezet. Gunter Vieten heeft er met mij van gesmuld nadat we de schoonheid ervan hadden bewonderd.  

 

summary

I use so less sourdough, maybe 0,5%, maybe 2%, sometimes 5% but no more. What to do with your 'mother' sourdough that is too much? (Sometimes I take some breaddough, thinking: this is so beautiful, I preserve it as mother sourdough, so than I have 3 lids with 'mother' sourdough in my fridge). Yesterday I thought: why not empty one lid, half of it make pancakes (just mix it with some flour, salt and water) en why not make a sort of pirogi from the other half 'mother' sourdough (make a pretty stiff dough of sourdough, any flour, bit salt and a bit butter), let it cool till dinnertime, cut the Chinese cabbage in slices, fry it with onion and kummel, put it in a colander, fill the rounds of flattened dough with this mixture, bake them for 30 minutes in an oven of 180ºC). The combination is delicious, the dough is tastefull thanks to the sourdough and this bit of butter. 

Leuk bericht op Facebook: 

Anna Oo maakt crackers van teveel moederdeeg. Het deeg maakt ze van twee delen starter en een deel meel.