eerder gebakken

Gist krentenbrood en naturelbrood van volkoren speltmeel

 

Simpelbruggeman

Soms heb ik zin om een super simpel brood te maken van een kilo meel (speltmeel in dit geval), 15 gram zout, 15 gram gist (5 gram instant gist van Bruggeman in dit geval) en water voor zover het meel dit toelaat (75% in dit geval). Verder had ik zin om van de helft van deze kilo een krentenbrood te maken, een echt krentenbrood dus de vorige dag had ik gelukkig 500 gram krenten gedurende 30 minuten geweekt, daarna uit laten lekken. Ook niks geen gedoe met nachtbrood (daar heeft een mens soms ook geen zin in), maar gewoon: dagbrood. Dus na het wakker worden (en na de koffie) een deeg kneden, (vooral mengen, dan een half uur niks, dan even kneden, dan door de helft de krenten mengen), deze degen gewoon op het aanrecht te laten staan en elke keer als ik er langs kom ze even toevouwen in de kom; ergens in de middag de degen tot broden te vormen, ze na laten rijzen en ze dan te bakken. Veel te veel brood, maar gelukkig heb ik buren. 

 

ingrediënten

  • 1000 gram spelt volkorenmeel
  • 15 gram zeezoutspeltmeel
  • 5 gram instant gist van Bruggeman
  • 750 gram lekker warm water

 

vulling

  • 500 gram krenten (geweekt en uitgelekt)

 

werkwijze

vorige dag

  • Week de krenten in lauwwarm water gedurende 30 minuten. Laat ze vervolgens uitlekken en 'droogstroperig' worden tot gebruik.

bakdagblikjes

08.00 uur Meng zout en instantgist door het meel, (ik kneed in de kom), voeg beetje bij beetje en al mengend het water toe tot je een soepel deeg in handen hebt. Bedek de kom met een andere kom-op-de-kop en geef het deeg een half uur mengrust. Kneed dan in enkele minuten een soepel deeg, voeg eventueel nog wat water toe (ik kwam op 750 gram in totaal). Het is mooi als je deegtemperatuur uitkomt op 24-26 graden. Het koelt daarna weer af tot kamertemperatuur, maar die eerste fermentatie in een lekker warm deeg is belangrijk. 
Verdeel het deeg in twee stukken. Meng de krenten door het ene stuk. 

8.30 - 14.00 uur: Bedek de kommen met een andere kom of met een doek en geef de degen een voorrijs, gewoon in de keuken. Je kunt het deeg 1-3 keer toevouwen.

14.00 uur Vorm de broden tot ovalen en stop ze in ingevette blikken/blikjes (krentenbrood krijgt een stukje bakpapier onder zich). Dek de deegstukken toe.

15.00 uur Knip/snijd de broden in. Bak ze in voorverwarmde oven van 230ºC. Zet na 10 minuten de oven terug naar 200ºC (voor het krentenbrood). Haal na 30 minuten het bakpapier van het krentenbrood en doe ze nog 5 minuten terug in de oven.

 

evaluatie

Echt volkorenbrood, dit naturelbrood. En echt krentenbrood. Het smaakt toch net anders dan een desem krentenbrood. Elke afwezigheid van zuur EN een iets grotere mate van luchtigheid. Zelden zulk lekker krentenbrood gehad, zei de buurvrouw.

klaardoorsnee