eerder gebakken

Oogst van graan met de hand

Langzamerhand is overal geoogst. Op Facebook mooie foto's van de oogst van tarwe, die voor een bepaalde bakker bestemd is. Super, dat steeds meer bakkers (een deel van) hun broden maakt met graan uit de buurt. Overal wordt uiteraard met een combine geoogst.

Zelf mocht ik een paar uur meehelpen met een minigraanoogst bij Joren. Joren is fervent thuisbakker, is vorig jaar langs Franse boeren/bakkers gefietst en heeft meegeholpen. Franse boeren/bakkers telen hun eigen landrastarwe en bijna allemaal ook hun eigen eenkoorn. Deze worden verwerkt tot Franse landbroden en broden van 'petit epautre', kleine spelt oftewel eenkoorn (een aparte soort? daar moet ik nog achterkomen). In de oude boomgaard thuis ploegde Joren een stukje gras om, zaaide enkele van de Franse landraszaden in, zaaide ook wat rode emmer, wat populatietarwe en wat Lavett. Yes, daar zelf zijn brood van te gaan bakken. 

Joren is geen boerenzoon. Wel had hij een zeis op de kop getikt. Marc kwam ook met een zeis. Ik mocht een paar uur maaien met een sikkel. Mooie ervaring, een bosje los-sikkelen, genoeg bosjes samenbinden tot een schoof. Vroeger thuis had ik ook een taak bij het oogsten, namelijk binden. Vader of opa op de maaimachine, moeder en kinderen in de rij om de schoven (bosjes graan) vast te binden met een zeel (een handjevol stengels) en deze aan het einde van de werkdag bijeen te zetten tot hokken. Vandaag had ik dus voor het eerst een bosje graan zelf gemaaid. 

De geur van het graan is onovertroffen. Je ziet hoeveel stengels uit elke plant komen. Je baalt als er gras tussen het graan groeit want dat gras is nog groen en moet er tussenuit want het zou het droogproces kunnen verstoren enzovoort. Het is hoogzomer, ja, je oogst. Dit is toch wel super om mee te maken (ik had gemakkelijk praten, ik kon alleen maar de vroege koele uren meehelpen en moest daarna aan mijn computerwerk). Maar toch. Dat hier het begin van je brood is. Dit is een aanrader voor iedereen: zaai wat korrels, oogst wat, maal wat en bak wat. Kan ook gewoon in een volkstuintje, zie hier mijn belevenissen van de afgelopen jaren. Op mijn Fb meldde Barbara Jansma dat ze in haar volkstuin een kwart vierkante meter rogge had  gezaaid, juist had geoogst, 180 gram meel van gekregen, 3 geweldige nachtbroodjes van gemaakt. Mathias De Blanck, deelnemer aan het boek Oude granen, nieuw brood, bakt niet alleen zelf brood, maar teelt ook gierst voor zijn warme maaltijd. Ik ben benieuwd hoe Joren zich verder redt met de opslag van het graan, met het dorsen (de rode emmer moet eerst nog gepeld worden), met het drooghouden van het zaad, met het malen. Ik hoop dat ik een snee brood mag proeven van het brood dat hij zal gaan bakken.

Foto's van Joren akkertje (gemaakt door Joren en Charlotte)

joren en bos populatietarwe 25 sikkel groot

 hokken 50 incl lavett

  

Scan van artikel dat ik in 1993 voor Bakkerswereld maakte

blz 12 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blz 13 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blz 14 30