eerder gebakken

Paasbrood 2020, simply, deliciouspaasbrood20151

 

In deze tijden

van Corona is her en der geen meel meer te krijgen en nauwelijks gist meer te krijgen. Goed, we maken een paasbrood met willekeurig welke kilo bloem je ergens nog vindt en met een restantje droge gist, dat je zelf nog hebt of dat je buren nog wel ergens hebben. Een kilo meel en 8 gram droge gist, that's all. Laten we hopen dat je 100 gram boter over hebt voor je paasbrood en laten we hopen dat je een sinaasappel in huis hebt, liefst onbespoten want we gebruiken de rasp. We maken een van de kilo bloem een 

 

brioche paasbrood en een veganistisch paasbrood.

Het brioche paasbrood bevat 20% roomboter en een ei. Het veganistisch paasbrood bevat geen vetstof en geen ei. Kan het dan nog wel lekker smaken? Sure. We laten de smaakstoffen in het deeg zelf ontstaan, doordat we het deeg heel lang laten rijzen. Als bijproduct van deze fermentatie ontstaan - behalve luchtbelletjes oftewel gevormde CO2 - ook smaakstoffen. Daarbij ontstaan ook weer smaakstoffen als je het brood bakt (dat ruikt iedereen). Trouwens, we voegen ook raspel van 1 biosinaasappel toe, ook dat geeft subtiele frisse ingredientensmaak. Okay, we verdelen

 

1 kilo bloem

in twee kommen, elk met 1 pond bloem dus. Je voegt per kom van 500 gram bloem toe: 7,5 gram zout, 4 gram instantgist. Dan rasp je de sinaasappel, liefst met fijne gaatjes van de rasp. Verdeel de rasp over de beide kommen. Allebei dus ongeveer een theelepel sinaasappelrasp. Dat is wat beide broden gemeenschappelijk hebben. Nu geef je de ene kom een ei en je legt alvast 100 gram boter ernaast. Zo, nu staat alles klaar. Twee uur voordat je gaat slapen, maak je de beide degen. (mengen met lekker warm water, een beetje kneden, kwartiertje rust, nog een keer kneden en PAS DAN bij de brioche de boter pluk voor pluk doorwerken). De degen kregen bij mij 70% water (bij briochedeeg minus 50 gram van het ei. De degen mogen wel lekker soepel aanvoelen, je bakt ze morgen toch in blikjes). Je laat de degen nog even net als jij bij kamertemperatuur staan. Dit is belangrijk: hoe lang en hoe koel het hierna ook rijst, HET EERSTE BEGIN van het deeg moet lekker warm zijn zodat de fermentatie op gang kan komen. Als je zelf naar bed gaat, zet je de beide degen in een kom (andere kom op kop bovenop) ofwel op de koelste plek in huis ofwel buiten. Ik had gekozen voor buiten, maar achteraf was de koelste plek in huis ook goed. 

buiten

bijkomen

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
De volgende morgen

haal je de kommen weer naar de keuken, zodat het deeg weer bij kan komen van de kou. Je slaat het een keer door of vouwt het een keer toe, dat wil zeggen je zorgt dat je alle zijkanten naar binnen vouwt, zodat je weer een soort nieuw deeg hebt, dat rustig verder gaat met fermenteren en dat intussen - bij kamertemperatuur - ook luchtgaatjes kan laten ontstaan. 

Mijn degen waren zo ijskoud van de nacht buiten, dat ik ze na het toevouwen op een theedoek op de radiator heb gezet om bij te laten komen. Na ongeveer 2 uur waren ze weer op dezelfde temperatuur als de kamer. De

 

vormfase kan beginnen.

Vet 1 cakeblik en 2 kleine cakeblikken in met welke olie je ook maar in huis hebt, ik heb ze ingevet met koolzaadolie. (De blikken zijn van de Action en van Dille en Kamille, cakevormen voldoen goed mits je de ZWARTE neemt). 
Bestrooi het aanrecht met meel (whatever, ik had roggemeel, elk meel is goed). Begin met het niet-boterbrood. Verdeel het deeg in twee stukken. Houd van elk stuk een ministukje apart. Vorm de beide stukken tot ronde broodjes en leg deze per 2 in het hele cakeblik. Maak je bovenkant nat met water zodat de versieringen blijven plakken. Verdeel het ministukje in stukjes, maak hier eerst knikkers van en dan sliertjes, maak een slinger en maak per broodje een paashaasje. Hier de link naar de pagina met paasfiguren.
Doe hetzelfde met het briochedeeg. Deze gaan in een apart klein blikje. 
Duw een mini-stukje sinaasappelschil (hopelijk heb je er nog eentje) als oog in het gezicht van de paashaas. 
Leg doeken over de gevormde deegstukken en geef ze een narijs van circa 2 uur bij kamertemperatuur. Ze moeten zacht aanvoelen en evengoed nog een beetje veerkrachtig. Verwarm de

gevormd

 gerezen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oven voor op 230ºC.

Besproei de paasbroden met water uit een plantenspuit of bestrijk ze met een kwastje water. Het brioche paasbrood kun je uiteraard ook met losgeklopt ei bestrijken, aangezien dit voor niet-veganisten is. Maar gewoon met water kan ook. Hoe dan ook: zorg dat de deeghuid goed vochtig is. Zet ook twee kleine vuurvaste bakjes water onderin de oven zodat daar een vochtig klimaat heerst. Schuif de blikken in de oven. Laat de temperatuur de eerste 10 minuten op 230 staan. (dan kan de CO2 gelijk lekker uitzetten door de hitte) Daarna zet je de oven iets terug naar 220 of 210ºC, want nu wil je dat de broden tot binnenin gaar worden. Dat zijn ze in 30-35 minuten.ingeknipt

 

ingrediënten (voor 1 veganistisch paasbrood 2020)

 • 500 gram bloem
 • 7,5 gram zout
 • 4 gram instant gist
 • 300-350 gram water
 • 1 theelepel sinaasappelrasp

 

ingrediënten (voor 1 brioche paasbrood 2020)

 • 500 gram bloem
 • 7,5 gram zout
 • 4 gram instant gist
 • 1 ei
 • 250 - 300 gram water (ei is nl ook vocht, dus minder dan bij vegan paasbrood) 
 • 1 theelepel sinaasappelrasp
 • 100 gram roomboter

 

werkwijze (nachtbroodmanier)

vorige avond

 • Zet twee kommen klaar met elk 500 gram bloem. Voeg zout toe, voeg instant gist toe en roer beiden door de bloem. Rasp een sinaasappel en verdeel de rasp over de beide kommen. 
 • Vegan deeg en brioche deeg : voeg beetje bij beetje het water toe tot je een soepel mengsel hebt. Laat dit een kwartiertje rusten. Kneed dan een soepel deeg in 4-5 minuten. Voor het brioche deeg: kneed hierna de boter pluk voor pluk door het deeg. Het wordt een lekker vettig plakkerig deeg.haasjes
 • Doe een kom op kop over de kommen, zodat het deeg niet zal gaan korsten (deegkleed mag ook) en LAAT HET 1-2 UUR BIJ KAMERTEMPERATUUR op gang komen. Zet de kommen dan op een koele plek in huis (op de vloer van de gang of zoiets) of buiten (heb ik gedaan, op balkon)

bakdag

 • Haal de kommen in de keuken zo gauw je wakker wordt. In mijn geval (buiten) zat er nog niet zoveel werking in het deeg. Vouw elk van de beide degen toe. Als ze het erg koud hebben, zet ze dan een uurtje op de radiator, tot ze weer bijgekomen zijn van de kou. Wederom: dek ze af met kom-op-de-kop of met deegkleed. 
 • Vet 1 gewoon en 2 kleine cakeblikken (zwart) in met olie of boter. Bestrooi het aanrecht met meel (geeft niet welke, ik had roggemeel). Leg de beide degen op het aanrecht. Verdeel elk deeg in twee stukken en neem van elke vier stukken een stuiter deeg af. 
 • Vorm de grote stukken tot ronde broden. Leg de veganbroden met z'n tweeën in het gewone blik. Leg de briochebroden apart in een klein blik (heb je die niet, ze mogen uiteraard ook in een gewoon blik). Let op: verdeel de stuiters in 4 of 5 knikkers, rol deze tot knikkers en maak dan elke knikker tot sliertje. MAAK DE BOVENKANT VAN DE BRODEN NAT. Versier ze dan met strengels deeg. Bewaar een deestrengeltje als haasje. Geef dit haasje eventueel nog een extra oor van een ministrengel. Plant een ministukje sinaasappelschil als oog in de haasjes. Dek de deegstukken toe met doeken.
 • Laat de broden 60-120 minuten narijzen bij kamertemperatuur. Ze kunnen gebakken worden als ze zacht en toch nog een beetje veerkrachtig aanvoelen. Maak ze voor het inovenen nat met de plantenspuit (de brioche kun je ook met eistrijksel bestrijken als je dat liever doet). Maak met de schaar nog wat versieringen in de broden (zo kan de ovenrijs ook ergens naar toe). 
 • Bak de broden goudbruin en gaar in 30-35 minuten. Zet na tien minuten de oven terug naar 210ºC, zodat de binnenkant ook goed gaar wordt. doorsnee
 • Laat de broden uitdampen op een rek. 
 • Zorg dat de oven is voorverwarmd op 230ºC. Zet twee vuurvaste bakjes water onderin. Schuif de blikken in de oven. 
 • Als je ze in wilt vriezen: laat ze twee uur afkoelen, stop ze in plastic zak en stop deze in de vriezer. Paaszaterdagavond het brood uit de oven halen. Paaszondag even nat maken, in oven van 230º oppiepen. Mooie Pasen 2020.

evaluatie
De broden zijn allebei meer dan goedgekeurd door mijn drie buren. Heeeeerlijk. Wie een lange voorrijs geeft, krijgt eigenlijk altijd lekkere broden. En de brioche versie is dus dubbel lekker door de boter en het ei. De paashaasjes zijn tijdens het rijzen wat verschoven en de ene haas heeft door het rijzen een onbevestigd tweede oor. Tja. 

Wie iets met volkorenmeel wil bakken, zie bijvoorbeeld tsoureki 4A. En zoek andere paasbroden op wiebaktmee.

summary
Take a kilo of flour, doesn't matter which quality. Be glad to have a kilo in this Corona time. Use 8 grams of instant yeast. Make a vegan and a not-vegan bread, so that everybody can eat it at Eastern. Knead short. Make a soft dough (70% hydration with stoneground organic flour. Give a long fermentationtime of the whole doughs. (one night, in my case). This MAKES THE TASTE. The brioche Eastern bread has double taste.But also the vegan bread is so simply delicious (according to my three neighbours). Have nice Eastern. 

 hallowaarismijnoor