eerder gebakken

Graanwandelingen 2019 logboek

(zie hier algemene informatie over Happy Walking in the Grain)

(zie hier logboek 2017 en 2018)

(zie hier logboek 2014 en 2015)
twintigplattegrond

22 mei 2019, eerste graanwandeling

Louis teelt dit jaar:
Twee grote akkers met lupine. Drie grote akkers met Rode emmer. Twee akkers met Oberkulmer Rotkorn spelt. Dan een proefveld met zwarte, bruine en witte emmers. En een groot vermeerderveld met stroken eenkoorn, rivet, Spelt van Hoosterhof, Limburgse risweit en Witte emmer. Super weer, zo'n diversiteit. 
Alle granen staan er nog laag en groen bij. Nog geen aren te bekennen, behalve bij enkele 'verdwaalde' granen van vorig jaar (die vorig jaar de strekfase niet gehaald hebben, neem ik aan. Of vanuit zaad? Kan bijna niet want alle gezaaide granen zijn nog laag en aarloos). Zo zagen we enkele mooie roggehalmen staan bij het veld waar de vorige jaren rogge stond. En zo zagen we een prachtige plant staan, waarvan Louis denkt dat het een rivet is. (Maar het kan ook een Heliaro tarwe zijn of een andere, uit de proefvelden van vorig jaar). De lupinen op de beide grote velden staan er prachtig op. Ik verheug me op hun bloei, over enkele weken? We hebben de zeventiende en achttiende eeuwse fruitbomen bekeken. We hebben veel vogels gehoord (Joop en Louis weten altijd welk geluid van welke vogel is, het leek wel een vogelwandeling). Eigenlijk moeten we met ons allen bidden om regen, eigenlijk staat alles te droog. En eigenlijk moet Louis ook door het vermeerderveld om alle herik weg te halen, maar die krijg je weer haast niet weg als de grond zo vast is, kortom, het kan nog van alles worden met de graanvelden dit jaar. Na de wandeling was er niet alleen krentenbrood van Heliarotarwe, maar ook appelsap uit de boomgaarden van Louis. O ja, al die incarnaatklaver, prachtig rood, hoe kan het dat die ineens overal opduikt? Deelnemer Ineke had het ook al in de omgeving van Utrecht ook al voor het eerst gezien.

lupinebloemetje

 

 

 

 

 

 

 

 incarnaatklaverrogge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

randspeltveldwelkeplant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 mei 2019, Happy Walking in the Grain II

Mooie wandeling. Joop Dahm was er ook. Hij liet ons de solitaire bijen zien. (De bijen in de kast, zijn maar een fractie van alle solitaire bijen die aanwezig zijn op Doornik Natuurakkers. Ze zitten in gaten in de boom, ze zitten overal). De eenkoorn komt in de aar. De spelt. De rode emmer heeft nog geen aren, kan ook niet want het is een zomergraan. We hadden een interessante discussie hoe het nu zo ver gekomen is met ons landschap (monocultuur, vervuild water, soortenuitsterving). Mansholt en ruilverkaveling hebben hard bijgedragen aan het verdwijnen van de diversiteit. Heel prettig, dat er zulke stukken aarde zijn als hier bij Doornik Natuurakkers. 

bijentien

uitleg

 

 

 

 

 

 

 

 


eenkoorntienwandelentien 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 juni 2019, Happy Walking III

Ongelooflijk, volgens mij is alles drie keer groter dan vorige week. Een paar regenbuien en de granen SCHIETEN de lucht in. Prachtige zonnige avond ook. Wilde ridderspoor en spiegelklokje mogen bewonderen allemaal, in de beginrand van de emmerakkers. Het zijn geen pioniersplanten, maar ze hebben wel een vorm van symbiose met de graanplant. De natuur heeft zoveel logica die door de mens niet doorgrond is. Ik volsta met enkele foto´s en de uitspraak: wie de granen wil bewonderen, kom snel meewandelen een keertje. Het begint allemaal zo mooi te worden. 

emmersoortentienklaprozen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 juni 2019 Happy Walking in the Grain IV

Je ziet het graan nog steeds groeien. Dinsdag waren we met vier Belgische mensen rondom brouwerij de 3 Fonteinen bij Doornik Natuurakkers. Gisteravond weer Happy Walking en intussen waren de granen weer verder de lucht in geschoten. Alle emmervelden / winteremmer / glansden weer met hun aarharen in de avondzon. De zomergranen Rode emmer groeien ook fors. Deze velden zijn na het zaaien drie keer ge-wiedegd. Ze zien er zo brandschoon uit, dat je denkt dat hier Bayer aan te pas is gekomen. De lupinen staan er ook prachtig bij evenals de Oberkulmer speltvelden. Het vermeerderveld - waar tot op heden de rogge stond - openbaart allerlei verschillende onderlagen in het veld. Deels mooie groei van de eenkoorns, de rivetten, de speltsoorten en de Limburgse risweit. Een middenstuk bomvol herik. En een schraal achterstuk. Niet erg 'economisch', wel zeer prachtig. Alleen een zorg voor de boer, hoe hij tzt het zaaigoed van de verschillende velden zal verzamelen, machinaal, handmatig? 
happywalking4  

 Voor iedereen maak ik hier een soort afstammingsplaatje van onze tarwesoorten.

afstamming20

19 juni 2019 Happy Walking in the Grain V

Donder en regen waren al voorbij en trokken voor de rest van de avond aan ons voorbij. De grote rode emmervelden zijn in de aar. De proefveld-vermeerder emmers beginnen te kleuren, het zwarte wordt zeer duidelijk, om dizzy van te worden als je er lang naar kijkt. Wageningen studenten hebben geleerd wat eenkoorn is, wat emmer, wat spelt, wat rogge. Ze hebben geleerd wat baktarwe is. Ze hebben gezien hoe de wilde ridderspoor er uitziet. Mooie avond. Komt allen, die de granen willen zien verkleuren.

rode emmertienemmerstien

 

 

 

 

 

 

 

 

 
wilderidderspoor

 

 

 

 

 

 

 

 tientienelftien

 

 

 

 

 

 

 


twaalftiendertientien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 26 juni 2019 Happy Walking in the Grain VI

Alles groeit en strekt en bloeit en glinstert in de zon. De rode emmervelden zijn prachtig, de lupinevelden zijn zo ongeveer de mooisten van heel bio Nederland, de spelt staat er mooi op. En dan hebben we het nog niet eens over de specialiteit bij Louis Dolmans: de velden met banen zwarte emmer, bruine emmer en witte emmer. Het voormalige proefveld waar nog van alles is opgekomen (wie de Diversifood granen wil determineren kan zijn/haar hart hier ophalen) en de grote vermeerdervelden van de eenkoorn, rivetten, speltsoorten, en de Gelderse en Limburgse risweiten. Waw, alles in vol ornaat nu. Klaar om te gaan verkleuren. Alles nog fier recht overeind. Wie de graanvelden gevolgd heeft en volgt, die beseft hoezeer alles afhankelijk is van regen en zon op de juiste tijd en van sterke stengels, die niet omwaaien bij de eerste storm. Ja, een boer hangt af van laten we maar zeggen de genade van boven. We hadden een special guest, Willow, die het na een halve wandeling wel voor gezien hield en lekker in slaap viel.
louisinderodeemmerwillowmochtookmee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 juli 2019 Happy Walking VII

Het graan rijpt zeer hard. De rode emmervelden ruisen prachtig. Dit is een zomergraan, maart gezaaid. De Oberkulmer rotkorn is vorig najaar gezaaid. Die is al helemaal aan het rood worden. Mooie wandeling. Misschien nog twee of drie woensdagavonden en dan zou het graan al rijp kunnen zijn als het zo doorgaat.
spelt15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 juli 2019 Happy Walking VIII

Het regende rustig. En halverwege kwam er een waterig zonnetje. Ja, er mocht van alle velden een aar geplukt worden. En zo gingen twee deelnemers met een mooi boeketje naar huis. Het zou kunnen dat eind juli de oogst is, dus wie nog mee wil wandelen, of wie zelf wil wandelen, nu kan het nog. Last but not least, het rivetbrood dat we na afloop aten was erg lekker. 

boeketje1boeketje2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 juli 2019 Happy Walking in the Grain IX

Wat een mooie avond. De granen op de emmervelden zijn al aardig rijp. De granen op de vermeerdervelden zijn al aardig richting rijp. De Oberkulmer staat er al strak en stevig en droog bij. De Rode emmervelden zijn nog deels groen, klopt, dit is een zomergraan; Heliaro populatie volgens mij ook (het veld 'voor wintervoer fazanten'). Alle andere velden dragen wintergranen, dus die hebben een kleine voorsprong. Schitterende avond. 

emmertien

limburgserisweittien

 

 

 

 

 

 

 (emmerveld en Limburgse risweit spook)

limburgse risweit tienramptonrivettien

 

 

 

 

 

 

 

 

(Limburgse risweiten nog en Rampton rivet)

eenkoorntienoberkulmer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(eenkoorn en Oberkulmer rotkorn)

 

24 juli 2019 Happy Walking in the Grain X

Het was heet. Evengoed kwamen vijftien mensen uit alle windstreken naar de graanwandeling. De Oberkülmer rotkorn was deze dag geoogst. Langs het grote veld is een akkerrand, die buiten de oogst gehouden is. Daar konden we dus nog genoeg rode stengels en aren zien. Wie vroeg, mocht van alles een aar meenemen. Gelabeld en wel zullen ze nu in Den Haag liggen en in Wageningen en op andere plaatsen. Ik had geen fototoestel bij mij gisteravond. Ik had vorige week zelf van alle akkers twee aren mogen plukken. Die heb ik thuis gefotografeerd. Dus mocht iemand niet meer weten wat nou ook alweer wat was?

oogst 2019 doornik voor wiebaktmee

 

31 juli 2019 Happy Walking 11

Waw. Mooi weer. Niet te heet, niet te koud. De vermeerdervelden waren nog vol met de granen. De Rode emmer akkers zijn alweer bewerkt / bio champignonmest ondergewerkt / zodat er een groenbemester ingezaaid kan worden. Al het stro is tot balen geperst. De vermeerderveld granen worden binnenkort met een kleine combine geoogst. En zo komt aan alles weer een einde. Het einde van de laatste graanwandeling was super. Vincent van bierbrouwerij Nevel had bieren meegenomen, waar deels graan van Doornik in zit. Weide bier met Ebner Rotkorn. Erve bier met Sint Jansrogge, Ebner en Rode emmer. En dan alles met hun wilde planten en wilde huisgisting. Prachtig prachtig dit Nevel bedrijf op het Honig terrein.  Op vrijdag en zaterdag zijn ze open trouwens. Enfin. Een slok Erve bier en een hap Spelt van Hoosterhof brood. Proost op Doornik Natuurakkers en op ons allemaal. 

marlous

rivet uit 1 aar

 

 

 

 

 

 

 

 

Marlous heeft aren verzameld. 
Louis: rivet korrels uit 1 aar.

weideenerve

biertien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dank Nevel. Bieren die niet schreeuwen, prachttekst.

strobalen