eerder gebakken

Babylonbrood: deze keer haverkoeken met meel van Doornik, 8 oktober 2018haverkoekendeeg

(zie ook Babylonbrood met meel van Doornik Natuurakkers

Haverkoeken

zijn wat mij betreft een klassieker. Geen suiker, geen zuivel; alle ingrediënten naar eigen voorkeur te gebruiken. Zo had ik ze vorige week proefgebakken voor Babylon; met Doornikse mix. 

 

Haverkoekendeeg per bakplaat

  • 200 gram havervlok (of andere vlokken)
  • 200 gram Doornikse mix (of andere meelsoort, kies gebuild of volkorenmeel)
  • 300 gram rozijnen (of andere zuidvrucht)
  • 5 gram zout
  • 10 gram koekkruiden
  • 10 ml olijfolie
  • 300-400 ml waterhaverkoekengratis

 

werkwijze

Mengen, bakpapier op bakblik, mengsel op uitstrijken, alvast inkepingen maken met krabbertje (alternatief: uitrollen, uitsteken tot ronde koekjes) goed natmaken, bakken in oven van 180° gedurende circa 20 minuten.

 

 

Alle ingrediënten zijn inwisselbaar

Vandaag vroeg een cursist van de broodbakles of je ook ander meel kunt gebruiken dan de Doornikse mix, zoals ik op het 'stencil' had gezet. Ja. 
De havervlokken kun je vervangen door vlokken van alle andere granen. 
De Doornikse mix kun je vervangen door allerlei andere melen. Het lekkerste is om gezeefd/gebuild meel te gebruiken of volkorenmeel; dit geeft de koek meer bite dan wanneer je bloem gebruikt.
De rozijnen kun je vervangen door allerlei andere zuidvruchten.heerlijke koeken

 

 

Haverkoeken

heb ik al vaak gebakken op wiebaktmee. Ook met glutenvrije melen/vlokken. Zie de bladzijde Haverkoeken op wiebaktmee