eerder gebakken

Snel Zweeds roggebrood met bakpoeder als rijsmiddeltien1
(en met komijn, yoghurt, dadelstroop)

 

 

De kunst van het bakken

is weer terug. Ik had het uitgeleend aan vriend Patrick en hij kwam onlangs deze 'broodbijbel' terug brengen en die lag dus nog op tafel. Heerlijk leesvoer. Wat zou ik er eens uit gaan bakken, na alle ge-tritordeum en na alle ge-bak van broden met oude granen? Mijn oog viel op Snel Zweeds roggebrood. Ja. Roggemeel heb ik nog in huis; yoghurt haal ik in huis, komijn heb ik nog in huis en de honing uit het recept ga ik vervangen door dadelstroop, ook nog in huis. Zoals de schrijvers zeggen: toen we in Zweden waren kregen we een recept voor roggebrood. Het leek te eenvoudig om waar te zijn, maar het bleek te werken en het resultaat was heerlijk. Ze schrijven dat in het originele recept gebruik gemaakt wordt van Fil, verzuurde melk. Karnemelk (de echte buttermilch welteverstaan) zou dus ook kunnen. Ik heb volle Yomio gebruikt. Sowieso, wie met rogge een brood wil bakken, moet altijd een zuur gebruiken om de rogge gaar te krijgen. Dit wordt heel duidelijk beschreven in The Rye Baker, lees dat hier bij het roggebrood dat ik uit dat boek bakte. Ook ik kon niet geloven dat het zo eenvoudig kan, een bakpoederbrood met rogge. Maar het kan en inderdaad: TOTAAL EENVOUDIG, TOTAAL LEKKER. 

 

wijnsteenbakpoeder

Zie hier het stukje over wijnsteenbakpoeder. Zie ook Amerikaans maïsbroodïsbrood. En zie Iers sodabrood

 

7 boek

7 dadelstroop7 deeg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ingrediënten (voor twee busbroden)tien2

 • 1000 gram rogge volkorenmeel
 • 20 gram wijnsteenbakpoeder
 • 15 gram zout
 • 20 gram komijnzaad
 • circa 1100 gram yoghurt (of minder karnemelk)
 • 100 gram dadelstroop (of een andere stroop of honing)

 

 

werkwijze

 • Vet twee broodvormen in.
 • Vermeng in de ene kom roggemeel, bakpoeder, zout en komijnzaad. Roer in een andere kom de yoghurt met de dadelstroop (of ander zoetmiddel) dooreen.
 • Giet het vloeibare mengsel bij het roggemeelmengsel; roer (met pollepel of met hand) tot er een plakkerig deeg ontstaat (roggemeel plakt enorm, dus u bent gewaarschuwd). tien3
 • Verdeel het deeg over de twee bakblikken; strijk de bovenkanten glad (en versier ze eventueel, zoals ik dat gedaan heb: eentje met komijnzaad, de andere met roggemeel).
 • Strijk de bovenkant glad met een natte spatel (of knip in zoals ik deed).
 • Zet de broden in voorverwarmde oven van 200º (ik heb ook vuurvaste kleine bakjes water onderin de oven gezet). Zet de oven gelijk terug naar 190º en verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 175º. De totale baktijd is ongeveer een uur. De kleur is roodbruin. Eventueel met een breinaald (of andere pin) in het deeg prikken of het gaar is.
 • Haal de broden uit blik en laat ze op een rooster uitdampen gedurende minstens 2 uur; liever nog een hele nacht zodat ze steviger kunnen worden (en zodat de smaken dooreen kunnen trekken). 
 • Serveer met dunne sneetjes.

 

evalutatie

Het blijft een interessante bezigheid, broodbakken. Denk je: een brood moet lang rijzen, dan krijg je meer smaakstoffen en een elastische kruim. Blijkt dit bakpoeder roggebrood ook enorm veel smaak te hebben. Hartstikke lekker. De komijn, de zoetigheid, de rogge (en dus vast ook de volle yoghurt, waarvan de vetten en suikers ook voor de heerlijke smaak en de mooie kleur zorgen. Dit is niet de laatste keer dat ik dit tien4brood gemaakt heb. Rogge is zo'n lekker graan, zo blijkt mij weer eens.

 

summary

From the 'breadbible' (to me) from Jeffrey Alford and Naomi Duguid I made a fast Swedish rye bread. Aaaiii, delicious. I made it with full fat yoghurt, with datesyrup instead of honey. And than de cumin. Bake the bread during about an hour in low oven (190 degrees Celsius during the first 30 minutes, than 175 for another 30 minutes). This bread is very easy to make and it is very tasteful.