|
Pepernoten en pepernotenbrood 1 en fotoverslag
Pepernoten
heten natuurlijk eigenlijk kruidnoten. In de volksmond heten zowel de 'taai-taai'pepernoten als de kruidnootjes pepernoten.
Vandaar dat ik het brood ook zo noem.
Pepernoten, recept van Allerhande (aangepast door Ineke)
Ingrediënten (voor circa 100 pepernoten, 2 bakplaten bij gewone ovenmaat)
• 150 g boter
• 125 g donkerbruine basterdsuiker
• 10 g speculaaskruiden
• 250 g zelfrijzend bakmeel
• 4 el melk
• 4 gram zout
werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
2. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
3. Leg het deeg een uurtje in de koelkast. Een hele dag kan ook, de smaken trekken lekker ineen. Maar.... je kunt ook gelijk doorgaan, dus de koelkastfase overslaan.
4. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
5. Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat – een beetje uit elkaar, ze gaan nog iets rijzen - en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Pepernotenbrood
Ingrediënten (voor 1 half broodje in een klein blik of voor een klein plaatbroodje)
n.b. voor een 800 grams brood de hoeveelheid dus verdubbelen
200 gram gebuild meel (of bloem)
3 gram zout (1,5%)
4 gram verse gist (2%)
40 gram boter (20%)
1 eidooier
snuf Bourbonvanille of zakje vanillesuiker
140 ml water (70%)
60 gram pepernoten (30%) of meer
Werkwijze
• Kneed een heel soepel deeg van meel, zout, gist en vanille. Kneed op het laatst de boter door het deeg.
• Meng de pepernoten losjes door het deeg, zodat ze heel blijven; doe het deeg terug in de kom, leg een doek over het deeg.
• Geef een voorrijs van 1- 4 uur.
• Vorm het deeg tot een rond of recht broodje, stop dit in een ingevet klein bakblik. Of leg het broodje op bakpapier op een bakplaat. (voor een heel brood, neem de dubbele hoeveelheid). Leg een doek over het gevormde brood.
• Geef een narijs van 60-90 minuten. Het broodje moet zacht aanvoelen en toch nog enige veerkracht hebben. Bestrijk het broodje met losgeklopt ei.
• Bak het brood in voorverwarmde oven van 230°, zet de oven na 10 minuten eventueel terug naar 210° (elke oven is verschillend). Totale baktijd is 30-35 minuten. Laat het brood uitdampen op een rek.
poolish als voordeeg
Bij luxe brood maak ik vaak gebruik van een poolish: meng de helft van het meel, alle water en het grootste deel van het gist dooreen; doe een doek over de kom en laat dit 8 uren of een nacht staan. Voeg daarna de rest van het meel, het zout, de vanille en de rest van het gist toe enzovoort. Door het gebruik van een poolish krijg je nog meer smaak in het brood. Tevens wordt de kruim nog elastischer.
summary
Holland knows Sinterklaas and his knight Piet (in all colours from now on). Piet threws all sort of candies and 'pepernoten' to the children. Mmmh.
These pepernoten are nice to bake in a luxury bread. Why not. Have a nice Sinterklaas on the fifth of december.
Veel pepernotenbrood
Vandaag heb ik van 800 gram gebuild meel, 16 gram verse gist (of 5,3 gram droge gist), 12 gram zout, 160 gram roomboter, 1 eidooier, 1 zakje vanillesuiker, circa 600 ml water, 240 gram kruidnoten, vier halve broodjes gemaakt. Ik heb er morgen twee als kadootjes nodig, de rest komt hier wel op.
Mijn bakdag zag er als volgt uit:
08.00 uur: poolish gemaakt van alle water, helft meel, ruime helft gist
11.30 uur: deeg gekneed van de rest, extra water toegevoegd, pepernoten doorheen gewerkt, doek over kom en voorrijs in de keuken
15.30 uur: broodjes gevormd zo goed en zo kwaad als het ging (nat en plakkerig deeg); in blik gelegd
17.00 uur: broodjes goed nat gemaakt met water, bakje water in de oven gezet en toen de broden erin gedaan; gebakken in oven van 230º, oven na 10 minuten terug gezet naar 210º; totale baktijd 40 minuten.
Een fotoverslagje onder het motto: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Gelukkig was Eugène op bezoek toen ik aan het kneden was, dus eindelijk kon ik eens laten zien hoe nattig het deeg is.
(boven): poolish & vanillesuiker uit de bio winkel
(boven): boter doorheen werken & daarna de pepernoten
(boven) flink gerezen & dat zijn nou gluten (dat is nu een glutendraad)
(boven) in twee kleine blikjes en getweeën in een groot blik & uit blik