eerder gebakken

Vers fruit taart deegopgerold10

 

verse vruchten

In deze tijd van het jaar liggen er elke keer heerlijke perzikken (perziken?) - Ja, het moet perziken zijn - in de Natuurvoedingswinkel. 75 cent per stuk. Altijd lekker zoet. En altijd lekker stevig. Dus als ik naar huis fiets zie je mij een perzik eten. Maar soms bewaar ik een paar perziken om thuis taart te maken. Er hoeft zich maar iemand te melden voor koffie, en ik sla al aan het bakken. Dat komt door dat verse fruit. Als ik eraan denk, dan neem ik ook wat druiven mee (veel te duur, maar een heel klein trosje geeft niks). Een peer? Zouden schijfjes peer gaar worden tijdens het bakken? Pruimen, ai, wie pruimen thuis heeft die is een geluksvogel. Heel lekker op deze taart. Enfin kortom, deze keer geen brood maar een vers fruit taart.

 

ROC

Heel vroeger, 35 jaar geleden, heb ik op het ROC afdeling brood en banket gezeten. Gelukkig met meer van die hippe herintreders, anders had ik me echt verloren gevoeld tussen al die jongens en meisjes die al precies wisten hoe ze cake en moscovisch gebak en biscuitdeeg en bitterkoekjes moesten maken. Nee, banket is trouwens nooit mijn ding geworden. Ik was meer van het brood, liefst nog van het zuurdesembrood zoals ik dat in onze bakkerij De Kuch maakte. Maar goed. Dat ROC. Ik moet een soort indeling in boterdegen geleerd hebben. 123 deeg, 112 deeg en dat soort termen. Voor mijn vers fruit taart doe ik zo ongeveer een beetje suiker, meer boter en vooral veel bloem. Maar wat doe ik precies?

deeg7soepel gemaakt 7 

 

 

 

 

 

 

 

opbakpapier7

vork7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

soorten koekjesdeeg

Gelukkig heb ik het boek 'Allerhande koekjes' uit de onvolprezen Time Life serie in mijn bezit. Uit 1982, maar dat geeft niks. koekjesdegen zijn tijdloos. Deeg 1 is zandtaartdeeg en bladerdeeg, van bloem en boter en soms suiker, ei, water. Deel 2 is roerdeeg waarbij eerst suiker en boter schuimig worden geroerd, ei wordt toegevoegd en dan bloem. Deel 3 zijn eiwitmengsels voor schuimpjes enz. Deel 4 is biscuit- en moskovisch deeg is zonder boter: ei en suiker wordt opgeklopt en dan gebonden met bloem. Okay. Dat wetende kan ik nu al zeggen: ik heb zandtaartdeeg gebruikt. Ga verder naar bladzijde 94. Blijkens de recepten hadden ze toen nog niet echt last van obesitas. Veel 1,2,2 recepten (1 deel suiker, 2 delen boter, 2 delen bloem). Maar het gewone zandgebak is ongeveer  1,2,3 deeg: 1 deel suiker, 2 delen boter, 3 delen bloem. Dit is ongeveer het recept dat ik gebruik, behalve dan dat ik minder suiker gebruik en minder boter. Immers: er komt nog volle kwark over de taartbodem. Dus mijn recept is zo ongeveer 1,2,5 deeg. Voor een halve bakplaat (zie foto's) heb ik ongeveer 200 gram deeg nodig. Dat is dus eenachtste deel suiker, tweeachtste deel boter en vijfachtste deel bloem. 25 gram suiker, 50 gram boter en 125 gram bloem. Yes. Plus een beetje bakpoeder en plus een beetje zout.

 

kwarkeimengsel7

stukjesfruit7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ingrediënten (voor een halve bakplaat met opstaande kant, circa 30 x 30 cm. Springvorm kan ook.)

bodem

 • 25 gram suikeropgemaakt10
 • 50 gram boter
 • 125 gram bloem
 • snufje bakpoeder
 • 2 gram zout
 • klein beetje water

 

vulling

 • 300 gram volle kwark
 • 2 eieren
 • citroenraspel en citroensap

 

garnering, bijvoorbeeld:

 • 2 perziken
 • 1 peer
 • 2 trosjes witte en rode druiven

 

werkwijze

Meng bakpoeder, zout en suiker met het meel. Wrijf dan de boter fijn. Voeg een klein beetje water toe zodat een samenhangend deegje ontstaat, stop dan met mengen. Doe het deegje in een kom met plastic zakje en zet het in de koelkast gedurende minstens twee uur.

Verwarm de oven voor op 200°. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even soepel. Rol het uit tot een plak van ruim 30 bij 30 (is het niet te rollen, maak het deeg dan de volgende keer ietsje natter). Breng met een rolstok het deeg over op de - met bakpapier beklede - bakplaat. MAAK MET EEN VORK GAATJES IN HET DEEG.gebakken10

Klop kwark en ei en citroenraspel en citroensap met een garde goed dooreen en giet het mengsel op het deeg.

Beleg het kwarkmengsel met stukjes fruit.

Schuif de taart in voorverwarmde oven van 200º. Zet de oven gelijk terug naar 190º en bak de taart in circa 40 minuten gaar. De bodem moet mooi bruin zijn. Het kwarkmengsel moet duidelijk gelig kleuren. ELKE OVEN IS ANDERS. PAS DE TEMPERATUUR EN TIJD DE VOLGENDE KEER AAN.

Haal de taart zo snel mogelijk uit de bakplaat (met bakpapier en al; mijn bakplaat is uitschuifbaar en heeft een schuine rand) zodat het wat uit kan dampen aan de onderkant.

Eet smakelijk.

 

summary

No bread this time, but my favorite fruit pie for-the-times-that-there's-so-much-fresh-organic-fruit. The dough is made of 25 sugar, 50 butter and 125 flour. The fruit is put on a layer of fresh fullfat cottage cheese and two eggs and some lemon. Enjoy.