eerder gebakken

Belevingskwaliteit, Peter Voshol
(foto Theo Jennissen) 

 

Peter Voshol

legt als Nederlands wetenschapper en deeltijdbakker op bladzijde 78 van het boek uit wat goed brood is. Behalve een lang rijsproces, desem, molenmeel, zei Peter ook iets over: wat is dat eigenlijk,  'jezelf voeden?' De derde alinea - zie hieronder - is overgebleven. Hieronder lees je de rest van het ultrakorte ultraheldere interview, dat we hadden in daar bij Werk aan het Spoel. We deden ook nog even het spel: questions and answers. 

 

Ultrakort interviewpetervoshol10

Het begrip ‘onszelf voeden’ is de laatste vijftig jaar nogal veranderd. Onder meer: 
a. De beschikbaarheid. Je gaat naar de winkel en je kunt alles kopen. Ook op je werk is allerlei eten beschikbaar. Het is er allemaal. Niks is meer luxe, zoals vroeger misschien het bakje chips op vrijdag bij de t.v. Alles is er elke dag. Frisdrank. Koekjes.
b. We zijn een zittend leven gaan leiden. Dit was 50 jaar geleden anders.

Waarom zouden we nog dagelijks 40-70% koolhydraten nodig hebben? Vervang een deel door groente. Met 10-15% koolhydraten dagelijks en 500 – 1500 gram groente, eten we kwalitatief beter én hebben we minder kans op metabole verstoringen in ons lichaam.

De optelsom van de macro nutriënten is één ding. Maar gezondheid gaat niet alleen over grammen; ook hierover: of het kwaliteit oplevert. Gezondheid is niet louter afwezigheid van ziekte. Het is: hoe sta je in het leven? Waar geniet je van? Hoe ga je om met stress? Je zou gezondheid kunnen omschrijven als levensenergie, levenskwaliteit. Belevingskwaliteit, ja, dat is het. De gezondheid van een product is de belevingskwaliteit van dit product.

Aan de bakkers van goed brood: wees niet bang voor experimenten en voor vernieuwing. Probeer te gaan staan voor JOUW kwaliteit. Weet wat die is en draag die uit.

 

Q and A Wat is gezonder:

3 uitgeperste sinaasappels of 1 sinaasappel als geheel?
Peter Voshol: ‘1 sinaasappel als geheel.’

Sojayoghurt of koeienmelkyoghurt?
‘Koeienmelkyoghurt. Aangenomen dat je de soja uit een ander land moet halen.’

Amandelmelk uit Frankrijk met chia zaad uit Mexico of havermoutpap van Hollandse melk met havervlokken van de plaatselijke molen?
‘Havermoutpap.’

Puur gebroken rogge steenovendesembrood van de plaatselijke bakker of een Koopman wittebroodmix brood dat je moeder gebakken heeft?
‘Moeilijke keuze. Die liefde van je moeder en zo’n warm stuk brood uit de oven!’

Puur gebroken rogge steenovendesembrood uit de fabriek of tarwe/rogge gistbrood uit een zak broodmix-met-verbetermiddelen van de plaatselijke bakker?
‘Puur gebroken rogge steenovendesembrood uit de fabriek.’

Oude granen gist volkorenbrood in 2,5 uur gebakken of moderne granen desem volkorenbrood in 6 uur gebakken?
‘Moderne granen desem volkorenbrood.’

Oude granen gist volkorenbrood in 2,5 uur gebakken of oude granen wit desembrood in 6 uur gebakken?
‘Wit desembrood.’

Een goede boterham zonder beleg uit strengheid of een goede boterham met chocopasta?
‘De boterham met chocopasta, aannemende dat je daarvan geniet.’

 

Peter Voshol in 2015 in Bakkerswereld: snel brood is niet goed voor ons