eerder gebakken

Anneke Ammerlaan

schreef het voorwoord voor Oude granen, nieuw brood. De titel luidt: rijkdom.

Wat een rijkdom is brood en wat een rijkdom zijn de granen waar brood van wordt gebakken en wat een rijk boek is dit. Van kinds af aan heb ik een fascinatie voor brood. Misschien komt het wel door mijn overgrootvader, die een bakkerij oprichtte, die daarna van generatie op generatie is doorgegeven. Brood is voor mij magie, een mysterie – hoe je van water en meel en vuur een diversiteit aan broden bakt –, maar vooral onontbeerlijk dagelijks voedsel. Ik kan en wil geen dag zonder. Het recept voor het brood dat ik elke dag eet, staat in het eerste boek van Ineke: Brood van ver en dichtbij. Daar ben ik best trots op. Dat boek, uit 2002, werd destijds niet voor niets een succes. Steeds meer consumenten kregen genoeg van het saaie fabrieksbrood. Jonge bakkers wilden terug naar het ambacht en loskomen van de fabrieksmixen. Tegelijkertijd werd duidelijk dat de biodiversiteit ontoelaatbaar verschraalde. Zo ontstond bij een groep pioniers de drang naar vernieuwing. Of beter gezegd, naar het zoeken in het verleden om tot een betere toekomst te komen.
Het verhaal van veel die pioniers, graantelers, molenaars, bakkers en andere vakmensen, is in dit boek beschreven. Maar ook hoe ze elkaar vonden en lokaal gingen samenwerken. Het zijn stuk voor stuk inspirerende, enthousiasmerende verhalen die duidelijk maken dat we nog maar aan het begin staan van een onomkeerbare brood- en graantrend. (zie verder het boek zelf). 

Leuk dat ze nog steeds haar 'luie huisvrouwenbrood' maakt uit het boekje: Brood van ver & dichtbij. Leuk om iedereen van dit recept te laten mee genieten. Never too late to get lazy. 
De fotograaf van onderstaande foto's is Gerhard Witteveen. Het boekje is destijds uitgegeven door Becht lifestyle (Uitgeverij Gottmer).

bladzijde 1 50

bladzijde 2 50