eerder gebakken

Peulvruchtenbrood 2 (zuurdesembrood met gekookte zwarte Belugalinzen)belugalinzen8

 

 

Belugalinzen

Geen idee dat deze linzen 'de kaviaar onder de linzen' worden genoemd. Ik had ze gewoon gekocht omdat ik kleine boontjes in verschillende kleuren wilde kopen. En ik wilde weer kleine boontjes kopen, omdat die mij het meest geschikt lijken om mijn 'bonenbrood' experimenten mee te beginnen. Peulvruchtenbrood 1 was dus met groene mungbonen. Het brood van vandaag is met zwarte Belugalinzen. Op de site van De Nieuwe Band lees ik dus dat ze zwart en klein zijn, en een verfijnde smaak hebben. Ook dat ze hun diepzwarte kleur en stevige structuur behouden tijdens het koken. Ai, en de laatste zin, helemaal mooi: 'Bij de teelt van deze linzen worden granen als hulpstam gebruikt voor de linzenplant, om tegenop te groeien. Daardoor kan er een graankorrel tussen de linzen zitten.' Jeetje, wat is er toch veel wat ik gewoon niet weet.

 

Weken en kokenweken8

Linzen (en spliterwten) hoef je eigenlijk nooit te weken voordat je ze kookt. In het Ayurveda kookboek van Amadea Morningstar & Urmila Desai schrijven ze over hele mungbonen (Belugalinzen zijn ook hele peulvruchten, met zwarte schilletjes): 'Om deze beter verteerbaar te maken kun je ze een nacht weken en dan enkele malen schoonspoelen (weekwater van bonen altijd weggooien). Nog beter is het om de hele bonen te laten weken tot ze beginnen te ontkiemen, na een dag oef drie, vier. U moet ze wel twee keer per dag in schoon water schoon spoelen. Zo verwijdert u de kaf en heeft u gespleten mungbonen.'(einde citaat). 
Ik wil juist hele boontjes houden, maar dat je ze gerust zou kunnen weken tot ze bijna gaan kiemen en dat dit de verteerbaarheid ten goede komt, wel, op de ene of andere manier heb ik veel vertrouwen in de schrijfsters van dit boek, dus ik dacht deze keer: okay, ik ga de zwarte Belugalinzen een nacht weken voordat ik ze kook.
Na het weken heb ik ze goed schoongespoeld en toen gekookt. Ze waren in 15 minuten gaar (en nog net niet kapot gekookt).

 

Eenvijfde

Het leek me wel iets om 1/5 deel (van het meelgewicht) aan boontjes toe te voegen. Op 500 gram gebuild meel dus 50 gram.
Na het weken en koken was dit 125 gram geworden, oftewel ze nemen 150% toe aan gewicht.
Ik dacht wel: wordt dit niet teveel boon in mijn brood?inblik8

 

ingrediënten (voor 1 groot zuurdesembrood, van circa 1000 gram)

 • 450 gram gebuild meel
 • 150 gram zuurdesem (gerijpt)
 • 50 gram Belugalinzen (evt geweekt, gekookt) tot 125 gram
 • 9 gram zout (1,5% van melen, bonen)
 • circa 350 ml water (75 -80%)
 •  

 

werkwijze

 

Vorige avond

 • Vermeerder moederdeeg met meel en water tot 150 gram zuurdesem, ik gebruik deegconsistentie.gebakken8
 • Zet 50 gram Belugalinzen in de week met ruim water

 

Bakdag

 • Spoel de linzen goed met schoon water, zet ze met schoon water op en kook ze in 15 minuten gaar.
 • Vermeng meel en zout, voeg zuurdesem toe, voeg langzaam het water toe tot alle meel bevochtigd is.
 • Geef dit mengsel een halfuurtje rust (dit vergemakkelijkt het kneden enorm daarna)
 • Kneed in 5-10 minuten een soepel deeg.
 • Meng op het laatst de gekookte linzen door het deeg.
 • Laat het deeg in de kom, doe een doek over de kom en geef een voorrijs van 4 - 8 uur bij kamertemperatuur.
 • (stomp het deeg eventueel terug tijdens de voorrijs)
 • Verdeel het deeg en vorm ze tot rechte broden voor in het blik (bij mij was het deeg heel drijverig geworden, ik kon niks anders dan het deeg glibberend en wel in het blik zien te krijgen). 
 • Geef een narijs van 60-90 minuten.
 • Bak het brood in voorverwarmde oven van 230° gedurende 35-45 minuten. Zet eventueel de oven na 15 minuten terug naar 210º  als je denkt dat de broden al te snel kleuren (let op, elke oven is verschillend dus deze temperaturen zijn een richtlijn). 
 • Haal het brood uit het blik en laat het uitdampen.doorgesneden zwarte linzenbrood8

 

 
 

evaluatie

Tja, wat proef je als je weet dat je een snee bonenbrood eet? Ik dacht eerst: brood met bonenpaté. Maar ik was natuurlijk geen objectieve eetster. Misschien trad er een soort selffullfilling prophecy werking op, zo van: een brood met gekookte bonen, dat kan toch niks zijn? De tweede en derde snee waren al vertrouwder en ronduit lekker. En de mensen die vandaag hier sneetjes van aten vonden het heel lekker zuurdesembrood, geen enkele boonassociatie. Dus ik ga welgemoed verder op het experimenteerpad. 
De broden zien er heel grappig uit, met deze zwarte spikkels.

 

 

summary

 
linzenzichtbaar8
 

Year of the Pulses. This time I made a sourdoughbread with Beluga lentils. I soaked them overnight, cooked them in 15 minutes 50 grams uncooked gets 125 grams cooked lentils). Added them to my sourdoughdough. Give it a first fermentation of 5 hours, formed the bread and let it ferment another 90 minutes.
How it tastes, lentilbread? My friends like it a lot, they didn't taste 'beantaste' at all.
I did, but maybe my brains did at as a sort selffullfilling prophecy. Cause my next slices tasted better to me.
Well, fun to experiment adding pulses to breaddoughs. I'll go on, try other pulses, try other percentages.