|
Veel rozijnenbrood
Soms zitten mijn collega’s te vragen: wanneer bak je toch weer eens een keer krentenbrood voor ons? Binnenkort, neem ik me voor.
Dan krijg je ineens visite die komt lunchen, je hebt toch een roostervrije dag en je denkt: dit is de dag.
Dat dacht je al langer en dus had je al een paar dagen geleden de ‘potpourri’ gemaakt: rozijnen en krenten en abrikozen een half uur laten weken, uit laten lekken, rustig één etmaal (of langer dus) laten staan. Dat wordt lekkere droog-stroperige vulling.
Vruchtenbrood maak ik altijd met vloeibaar voordeeg. Hierin kan de gisting uitgebreid op gang komen. Dit is nodig, want het deeg heeft veel vulling ‘te tillen.’
Gangbaar wordt vruchtenbrood met 5 – 10% gist gemaakt. Dit vind ik veel te veel, het wordt naar mijn smaak kunstmatig opgeblazen brood in plaats van rustig uitgerezen brood. Zelf gebruik ik 2% gist. Genoeg, zeker in combinatie met gebruik van vloeibaar voordeeg.
Van de twee kilo gebuild meel heb ik twee lange plaatbroden gemaakt, twee ronde plaatbroden plus 9 bolletjes. Oftewel: prettig veel om uit te delen.
ingrediënten (4 broden en 9 bolletjes)
2 kilo gebuild meel (of bloem)
40 gram gist
30 gram zout
1500 – 2000 gram gewelde krenten, rozijnen, abrikozen
(is ongeveer 1000 – 1500 gram droge vruchten)
(eventueel) gemengde noten, geroosterd
2 eieren
200 gram boter
ca 1100 ml water
werkwijze
- maak de potpourri minstens 24 uur van tevoren: was de zuidvruchten, zet ze in lauw water gedurende 30 minuten, laat ze uitlekken in een vergiet, doe ze over in een schaal en zet ze ergens in huis
- maak de vorige avond een vloeibaar voordeeg van 500 ml meel, 500 ml water en alle gist; roeren en wegzetten ergens in huis
- zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
- meng alle meel, zout, eieren, boter, voordeeg, het meeste water en kneed een soepel deeg; voeg eventueel water toe
- doe het deeg in de kom, laat het een half uur loskomen
- spreid het deeg uit op het aanrecht als een plak, leg hierop de vulling, druk die enigszins in het deeg, meng verder via knijpbewegingen of met behulp van een deegkrabber tot de vulling min of meer gelijkmatig in het deeg zit
- doe het vruchtendeeg terug in de kom, geef het een voorrijs van enkele uren
- verdeel het deeg in stukken, vorm rechte en ronde broden, bolletjes, leg deze op twee bakplaten
- leg plastic over de broden en broodjes, geef een narijs van 60 - 90 minuten
- bak de broden gaar in voorverwarmde oven van 200˚ gedurende 15 minuten (bolletjes) en 30 minuten (broden)
- op de foto een bolletje, in drieën gesneden; mooi gerezen zoals u ziet