vers brood

omslag boekOude granen, nieuw brood.

 

 

arnoldrodeemmer

meelkookstukbrood met gist,
bladzijde 129 boek Oude granen, nieuw brood

 

  

 

vijftig

Dan Barber over eten, verbonden met cultuur en met aarde.
(schrijft veel over tarwe, dus interessant voor bakkers)

  

 

 

granen

lokaal brood van rode emmer en Sint Jansrogge

 

 

146123910 330393451649851 1866007274358327576 nVikingbrood, gebakken door Annie Schaftenaar

 

 

 

145620709 719818078726101 6987047601131286136 n boekweitbrood met een deel tarwebloem

 

 

wat een mooi mes en een mooi brood

Wie neemt de Schnittfix weer in productie?
Hier met dunne sneetjes Vikingbrood.

 

  

 

dag 2 na bakken 2

Rectificatie recept op bladzijde 199 van Beesham Soogrim

 

  

 

gebakken

Gezemel met CNF

 

 

dag zesGelukkig 2021 met sober goed brood.

  

 

 

verlossingtweepanettone 2020 recept van Calvel

 

  

 

 

gerezenPasta madre, oefenen voor kerstbrood 2020

 

 

 

peter schilperoord Sieben Getreide, voor wie Duits kan

 

 

rauwe cranberriesRauw er in of eerst blancheren?

 

 

gebakkenZoet desem Anita Šumer en Stefan Cappelle

 

 michiel3Bakken in blikken en potten en pannen.

 

 

dampontsnapt

Tritordeum uit Zuid-Limburg
oogst 2020

 

 

met stroop

Teveel moederdeeg. Wat nu?
Pannenkoeken en koolflappen.

 


eenaarentweearenDriemaal is scheepsrecht:
proefbakken met Waldboeren eenkoorn- en emmermeel 

 

zemelentien

Gelijk uitproberen, dat CNF uit ons nieuwe boek.

 

  omslag

Mooi nieuw broodboek
(heel anders mooi dan het onze dus koop ze gerust allebei)

 

 

Gierst, van zaad tot oogst
filmpje van Mathias De Blanck

 

 

NIEUWE BROODBAKLESSEN VOOR 2020/2021 bij Ineke thuis
HOOGUIT 3 DEELNEMERS PER KEER

 

 

babylon75

Bye bye Babylon
(twee jaar broodbakken met Doornik granen)

  

 

joren en populatietarwe bijgesneden

31 aren van 2 korrels populatietarwe, handmatig oogsten 2020
foto Charlotte von Kries

  

(met dank aan de nieuwsbrief Bakkerswereld 13-8-2020)
Tritordeum in Zuid-Limburg.
De groei was voorspoedig en de oogst was prachtig.

 

foto bart de wit laatste graanwandeling

5 augustus, laatste Happy Walking in the Grain
Volg het groeiseizoen Doornik Natuurakkers op logboek 2020.

 

 

 huiskamerlab

  Nederlandse regelgeving (zuur)desembrood per 1 juli 2020

 

eenkoorndesem en goudsbloemen

Eenkoorn gistbrood en eenkoorndesembrood

 bloemenspuittien

Broodsmakelijk.nl over plantenspuiten
&
link naar graanenbrood die ik kwijt was

 

 

 The Learned Pig, zeven afleveringen over graan, malen, brood
Podcast voor thuiszitters

 

ZELF BROOD BAKKEN
in tijden van Corona 
Gistbrood of desembrood
inclusief moederdeeg maken,
stencil van mijn broodbakles

 

 

hallo

Vegan of luxe brioche: Paasbrood 2020 
van 1 kilo bloem en 8 gram instantgist en TIJD

 

kookdeegoberkulmer

meelkookstuk Oberkulmer Rotkorn spelt
en kleine studie over SPELT

  

figuren

Men neme een pond bloem....

 


devierambassadeurs

Les Ambassadeurs du Pain, Respectus Panis

 

gebakkentien

vooroefening paasbrood volkorenmeel

ingredienten

Van 1 1 1 1 nu naar 1 1 anderhalf anderhalf,
de macrobiotische haverkoeken.

  

bordtien

Vegan krent/rozijnenbrood

boek

Boekbespreking 

bel

Kerstbrood 2019, simpel en lekker
(vegan)

omslagen

Roggebrood met krenten en cranberries
(
uit het prachtige nieuwe broodboek)

mooiste

Lussekatt tijd

eistrijkselPopulatietarwe van Doornik,
voorheen Heliaro populatie geheten.

lichttien

Roggerondje 2.0; niet-koude deegvoering

120brodentien

moederdeeg zelf starten, desembrood maken
link naar Smaakacademie Achterhoek

roerentien

Meelkookstuk, prima voordeeg bij oude granen

Prachtig artikel in The Guardian over de eerste populatietarwe
- Tom Wolfe, Engeland - die officieel verhandeld mag worden. 

   

rogge en moederkoorntien Who's afraid of rye? Ik niet. Integendeel.

degenachtBrood met (hoeveel) lupinenmeel?

 ramptonrivet14meiIn oktober kun je oude granen zaaien
in je (volks)tuin.

 marlousHappy Walking 2019 is voorbij, zie hier logboek

eenkoornbroodtien

Prachtig geel eenkoornbrood

 

Klik op Eerder gebakken
gerangschikt op chronologische volgorde

kilomeelnaturelbroodkilomeelkrentenbroodRivetbrood, 82% hydratie, 12 uur rijstijd 

klaartegelsRivet broden, van Rampton rivet en Nonette de Lausanne,
Diversifood

theo25Bakkershanden en zuurdesemculturen
fascinerend onderzoek Rob Dunn lab/Puratos
(foto Theo Jennissen)

robdunnlabverspreiding Lactobacillus sanfranciscensis60De Lactobacillus sanfranciscensis is everywhere
en nog veel meer interessants. 

7g

Onze oosterburen zijn doorkneed
in quellen, brühen, kochen

rijsmanierentien

Lezing Bakkersvakbeurs 2019 

  
tegelRemesy/YohanFerrantbrood gemaakt
van Witte emmer en Ebner Rotkorn

  

naturel rogge

Goede ervaringen met zuurdesem roggebrood  
Sint Jansrogge 2018, Doornik Natuurakkers

 Helder artikel van Joanna Blythman, The Guardian, augustus 2018
(niet-coeliakie gerelateerde glutenallergie; waar heeft het wel en niet mee te maken?)  

  

Portal naar allerlei artikelenover OUDE GRANEN 

Heritage grains Doonik Natuurakkers 2017 (Engels)

  

nachtbrood25

Het boek Nachtbrood